• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

להרוג את בני איוב בשביל הוויכוח

הרב אוריאל טויטו

כ מרחשון תשע"ג
שאלה
האם זה היה מוצדק לגרום למותם של בני איוב רק כדי להוכיח לשטן שהוא טועה? האם התשובה האפשרית היא לייחס להם חטאים שאינם בממקרא, או לקבוע שבניו של איוב הם כגופו, ואין הם ישויות עצמאיות מוסריות כשלעצמם?
תשובה
שלום לך, שאלת מותם של בני איוב אכן מצריכה בירור - מפני מה מתו. מסתבר כי בני איוב מתו בחטאם. הכתוב מתאר אותם כבנים נהנתנים שעסוקים במשתאות ובבלויים אך לא נותנים משל עצמם לאחרים כלום. יותר מכך, איוב עצמו שחשש שמא בניו 'יברכו' אלוקים היה מקריב קרבנות כדי לכפר בעדם. מסתבר שהוא ידע למה הוא עושה זאת. הוא ידע את מעשיהם ושהם זקוקים לכפרה. כל זה אם נפרש שהם אכן מתו. אומנם בסיפור עצמו לא מסופר שהם מתו אלא שהשליח שבא אל איוב חשב שהם מתו וכך סיפר לאיוב. יתכן כי כך חשב השליח כשראה שהבית נפל על יושביו אולם יתכן ומתקפת הכשדים המתוארת קודם הגיעה גם אל בית האחים והכשדים שבו את הבנים. השליח אומנם סיפר שהם מתו אך בפועל הם רק נשבו. רמז לכך ניתן לראות בסוף הסיפור שם מסופר כי ה' נתן לאיוב בנים - האם בנים שנולדו יכולים להשלים את חסרון הבנים המתים? יתכן לגמולו של איוב היה שהבנים שבו אל ביתם. כל טוב,