• עיתונות, רדיו וטלויזיה

עיתון חדש של ערוץ 7

הרב אליעזר מלמד

כ"ח תמוז תשס"ב
שאלה
למה ערוץ שבע מקים עיתון חדש שעלול לסכן את קיומו של מקור ראשון?
תשובה
הא לך דברים שנאמרו על ידי מובילי ערוץ שבע, שחלקם אני יודע באופן אישי, וחלקם שמעתי, ונאמנים עלי דברי מנהלי ערוץ שבע. א) מגמתו של ערוץ שבע מאז ומתמיד היתה להגיע לציבור רחב ככל האפשר, ועם זאת להעביר את מסריו של הציבור הלאומי הדתי והמסורתי בלא פחד ומורא. בפועל העיתונים הקיימים, הצופה ומקור ראשון, אינם מגיעים אף לעשרה אחוז מהציבור הקרוב לעמדותיו. לכן חשוב להקים עוד עיתון בתפוצה מירבית, כדי להעביר את המסרים של ערוץ שבע לציבור רחב ככל האפשר, ועל ידי כך להמשיך ולחזק את כלל הציבור הדתי, כדי שיוכל להוביל אחריו את כלל הציבור לערכי התורה, העם וישוב הארץ. הפתרון לכך, עיתון שיופץ בחינם במאה עד מאה וחמישים אלף עותקים. מציאות של עיתון כזה גם תיתן כח השפעה חזק יותר לציבור הדתי, כפי שערוץ שבע נעשה כלי תקשורת בעל השפעה, ובזכותו אף נתחוללו שינויים מסוימים בכלי התקשורת האחרים, כדוגמת העדפת שירים עבריים, מזרחיים וחסידיים. ואף הורגש צורך רב יותר לשתף אנשים דתיים ולאומיים במערכת השידור "הממלכתית". ב) עם זאת אין בכוונת ערוץ שבע לגרום ח"ו לסגירת עיתונים אחרים, אלא להפך כוונתו מלכתחילה היתה לעודד את קוראי העיתון החדש לרכוש מנוי על הצופה ומקור ראשון, כדי לחזק את העיתונים החשובים הללו, ולהרחיב את ידיעותיו בתחומים שבהם העיתונים הללו עוסקים. וכך היו בידי הציבור הלאומי והדתי שני סוגי עיתונים, האחד בעל היקף קטן יותר בכמותו אבל מאידך רחב מאוד בתפוצתו, והשני רחב יותר בכמותו ובמגוון הנושאים שבו, אבל קטן יותר בתפוצתו. כאשר העיתון רב התפוצה משמש ראש גשר למשיכת הציבור הרחב אל העיתונים הארוכים יותר, ומראה להם כי יש תקשורת טובה, איכותית ומעניינת לציבור הדתי, וכדאי להימנות על קוראיה, וחשוב לתמוך בה. ג) יש להעריך את מנכ"ל "מקור ראשון" שנטל על עצמו את מימונו של העיתון, ואע"פ כן אין הדבר מצדיק פגיעה בהקמת עיתון שיוכל להעביר מסרים טובים לציבור רחב. יש לציין כי בשנתיים האחרונות נעשו נסיונות רבים לשיתוף פעולה בצורות שונות בין "ערוץ שבע" ל"מקור ראשון", כשתמיד ערוץ שבע היה מוכן לתרום יותר לשותפות, מתוך הערכה לתרומתו הכספית של מייקל כריש למקור ראשון, וכדי להפוך את "מקור ראשון" לעיתון נפוץ יותר. אולם כל הנסיונות עלו בתוהו מפני שגם אחר שסוכמו דברים, הם הופרו על ידי מייקל כריש. עם כל הכבוד והזכויות של מייקל כריש, אין זה מקנה לו זכות וטו על הפעילות בציבור הדתי והלאומי במערכת התקשורת הכתובה. יתכן שלו היה מבין זאת מראש, ולא היה סבור שהכל חייבים לעזור לו, היה מגיע מזמן לשיתוף פעולה פורה עם ערוץ שבע, לטובת כלל הציבור.