• שבת ומועדים
  • בעלי חיים וצמחים בשבת

ניקוי ארגז חול של חתול בשבת

הרה"ג דוב ליאור

ב אדר תשע"ג
שאלה
בס"ד לכת"ר שליט"א החתול שלי עושה את צרכיו בתוך ארגז חצץ המונח בחדר השירותים. מדי פעם צריך לעשות את הפעולות הבאות: * להרים עם כף פלסטיק (כמו של משחק בים) את הפסולת מהארגז לתוך שקית * להוציא שק עם חצץ מהארון ולשפוך חצץ חדש מתוכו אל הארגז * ליישר את שכבת החצץ החדשה שנשפכה * לזרוק את השקית בפח בחוץ אני משתדל לפני שבת להוסיף מספיק חצץ כדי שבמשך השבת לא יהיה מטרד, אך לפעמים אני שוכח ולפעמים זה לא מספיק. האם מותר בכלל, לכתחילה או בדיעבד, לעשות משהו מהפעולות שהוזכרו בשבת וביו"ט? בברכה,
תשובה
חצץ זה מוקצה ממש, אין לזה גדר של כלי. ניתן להכין דלי עם חול, ולהשתמש בשבת בחול שבדלי. לגבי פינוי הצרכים - אם זה מפריע לו זה יהיה מותר, כי זה נחשב גרף של רעי. אמנם לכתחילה לא ראוי ליצור גרף של רעי.