- משפחה, ציבור וחברה
- כיבוד הורים וקיום מצוות
783
שאלה
א’. האם שירות לאומי נחשב כמו לימוד תורה שדוחה כיבוד הורים?
ב’. האם יש חובה לכיבוד הורים מינימלי [כגון טלפון להורים וכדו’] כאשר בחור נמצא בישיבה וכדו’ או שנפטר לגמרי מהמצווה?
תשובה
שלום רב,
א. אין דין שתלמוד תורה דוחה כיבוד הורים, זה נאמר בדבר שההורים אומרים לילד לעבור על ציווי הקב"ה לשמוע לקב"ה. צריך ללמוד תורה ולהמשיך לקיים כיבוד אב ואם. הורה שאומר לבתו לא ללכת לשרות לאומי אינו אומר לה לבטל מצווה מהתורה ולכן לא נוגע לביטול מצוות.
ובכל אופן לא בכל מקרה הבת חייבת לשמוע. אם מדובר על דבר שהוא מהותי לבת וזו דרך החיים שלה וכך תתפתח טוב יותר, אינה חייבת לשמוע להורים. בכל אופן, וודאי שבשאר הדברים חייבת עוד יותר במצוות כיבוד.
ודאי שיש חיוב כיבוד הורים לא רק מינמאלי אלא מקסימאלי למי שלומד תורה. כך למדנו מרבי טרפון שהיתה לו אם זקנה וכו', וכי אנו מתמידים יותר מרבי טרפון?!. אולם אם ההורים אומרים דברים שיכולים לפגוע בחיי הנער ואין הדבר נצרך אמיתית להורים אלא זו מחלוקת על דרך החיים של הנער, כאן הנער יכול לעשות כפי מה שמתאים לו.
אולם וודאי שלכל נער מתאים להתקשר להורים ולדרוש בשלומם. אין חשש שתפסיד מזה זמן. כבר הבטיחה התורה "למען יאריכון ימיך על האדמה" בזכות כיבוד אב ואם יהיה לך הרבה יותר זמן בחיים.
כל טוב
אכילה לפני התפילה בשביל כיבוד הורים
הרב חיים שרייבר | כ"א סיון תשפ"ד

בית שאין בו הקפדה בכשרות - מאכל חריף שנחתך בסכין
הרב שמואל אריאל | כ"ה שבט תשפ"ד

כבוד לאבא שמעיר הרבה
הרב דוד חי הכהן | ד מרחשון תשפ"ה
