ישיבה - בשביל זה יש אינטרנט

אכילת רוטב סויה | שאלות ותשובות | אתר ישיבה

Bookmark and Share RSS לנושא זה Rss אפשרויות חיפוש
שלום אורח, ( התחבר / הרשם )


ב אייר תשע"ג

אכילת רוטב סויה


הרה"ג דוב ליאור

שאלה:
בס"ד

שבוע טוב לכבוד הרב.

האם רוטב סויה זה קטניות (רוטב קנוי)?
ובנוסף רציתי לדעת, יש הרבה מוצרי מזון שכתוב שהם לאוכל קטניות,וברכיבים שלהם לא כתוב שהם מכילים תירס/אורז. או שהם מכילים בד"כ שומן מן הצומח וכו’... אז מה הופוך אותם בעצם לקטניות, ואם זה לא נחשב האם מותר לאשכנזים לאכול?

תודה רבה

תשובה:
א. יש מגדולי הרבנים שאומרים שכל סוג קטנית שלא היה אצל הקהילות במערב אירופה לפני כשמונה מאות שנה כשקיבלו על עצמם את החומרה להימנע מקטניות, כגון קינואה וסויה, לא קיבלו עליו את החומרה.
ב. אם תהליך הפקת הנוזל (כגון חלב סויה או שמן סויה) בא ללא השרייה מוקדמת במים, המהרש"ם כותב שכל איסור קטניות זה אם בהכנתם זה בא במגע עם מים בהשריה, אך בכבישה יבשה אין בזה איסור.

דבר כזה יהיה מותר, משתי סיבות:
או שסויה כלל לא נחשב באיסור הקטניות,
ואפילו אלה שמחמירים - אם זה בא בכבישה יבשה (יש לברר זאת במפעל) אין את החומרה של קטניות.
וכן אם אדם לוקח גרגירי קטניות והוא יקלה אותם בתנור ויאכלם כך - אין בכך בעיה לפי כל השיטות.

לפי זה, כל המוצרים שכתוב עליהם שהם לאוכלי קטניות אך הם לא מכילים קטניות שמוגדרות בהלכה (כגון תירס או אורז) מותר לאכלם.
סיבה נוספת לכך:
הבאר יצחק אומר שעל תערובת קטניות לפני פסח לא היתה הגזירה. הטעם לפיו הוא שזה לא יותר חמור מאשר דמאי, שהדין בדמאי הוא שיש לעשרו, אך אם זה נתערב ברוב לא צריך לעשר.

לכל הדברים האלו אין צריך לחשוש.

שוכתב משו"ת טלפוני

ברצוני לשאול שאלה בהמשך לתשובה זו





את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il