• כל השאלות

האם קיים איסור ריבית בערבון להשאלת ציוד רפואי

הרבנות הראשית לישראל

י"ז אייר תשע"ג
שאלה
אני מתנדב בארגון שמשאיל ציוד רפואי. עבור השאלת הציוד השואל נותן ערבון והארגון מפקיד בבנק את הכסף. כאשר השואל משיב את הציוד מחזירים לו את כספו. שאלתי האם הנאת השימוש בציוד הרפואי נחשבת לריבית לכסף שניתן לארגון עבור ערבון?
תשובה
ב"ה שלו-ם וברכה הארגון לא צריך את הכסף(הלוואה) שניתן עבור ערבון. הארגון עשה טובה לשואל ולא הפוך. לכן המקרה דומה למקרה המובא ברמ"א(יורה דעה קס"ו, ג' מהב"י בשם בעל התרומות) שאין איסור רבית כאשר ראובן התיר לשמעון לבנות חורבה בחצר של ראובן ולגור בה, וכאשר שמעון ירצה לקבל את הוצאות הבניה ראובן ישלם לו. ולמרות שראובן לא יקבל משמעון עבור שכירות הבית - אין דמי השכירות נחשבים לריבית כי ראובן לא היה צריך את הבית. לכן אין איסור רבית בהנאת השימוש של השואל שנתן את כסף ערבון. אולם טוב טוב שיגידו לשואל שהכסף הוא תרומה שיכול לקבל חלקה או כולה כאשר יחזיר את הציוד הרפואי.