• שבת ומועדים
  • ספר שמות

תקיעת שופר במתן תורה

הרב רפאל וסרטיל

כ אייר תשע"ג
שאלה
כתוב בספר שמות "במשוך היובל המה יעלו בהר". הבנתי שמדובר בשופר של אילו של יצחק, לפי רש"י. שאלתי היא, מי בדיוק תקע בשופר זה בזמן מתן תורה? תודה.
תשובה
לשואל שלום, בשאלה מי תקע בשופר זה נחלקו רבותינו הראשונים: לפי רש"י "במשוך היובל" הוא קול השופר שעליו נאמר "וקול שופר חזק מאד", "קול שופר הולך וחזק מאד", ואם כן הקב"ה הוא התוקע. (ראה דברי רבנו בחיי המבאר כי אמנם האיל הוקרב עולה, ועולה כולה כליל, אלא שהחזירו הקב"ה להווייתו הראשונה. ראה גם "שפתי חכמים" אות ט). אך רס"ג אבן עזרא וחזקוני סוברים שקרן היובל שבפסוק זה - משה רבנו תקע בה כדי להתיר את העליה על ההר. בברכה נאמנה