שאל את הרב

  • שבת ומועדים
  • הלכות בישול כלליות

"שף הדרך" בשבת

undefined

הרבנות הראשית לישראל

י"ח אב תשע"ג
שאלה
כבוד הרב, שלום! רכשתי לקראת טיסה לחו"ל מנות של "שף הדרך". למקרה שהרב אינו מכיר את הפטנט אסביר בקצרה. הפטנט הוא אוכל שבושל כל צרכו והוקפא\שומר בטכנולוגיה כל שהיא, כך שהוא לא מתקלקל לאורך זמן רב. כדי לחמם את המנה יש לשים אותה בתוך שקית גדולה שבתוכה יש שקית חימום מיוחדת עם חומרים כימיים מיוחדים. כדי שהחומרים יתחממו יש לשים עליהם מעט מים, לסגור את השקית ולאחר 10 דקות המנה מוכנה. שאלתי היא האם מותר להכין את המנה הזו בשבת? מצאתי באינטרנט תשובות מנוגדות ואשמח לדעת והסבר הרב בנושא. תודה רבה!
תשובה
ב"ה שלו-ם וברכה, חימום "שף הדרך" בשבת - מהתורה אסור להבעיר אש ולבשל באש. יצירת חום מחומר כימי המעורב במים לא נכלל בגדר הבערת אש. קיים איסור חימום נוזלים מבושלים קרים בשבת גם לא באש ישירה אלא גם בדברים שחוממו באש (תולדת אש) או אפילו בדברים שחוממו בשמש (תולדת חמה). כגון: חול או פח שחומם בשמש, אסור לבשל עליו או בו ביצה ומשום כך אסור גם לבשל בחמי טבריה. האוכל ב"שף הדרך" מוכן לאכילה, אם כן, אין איסור לחממו אולם צריך לוודא שאם יש בו נוזל הוא בלוע בתוכו כדי שלא יהיה איסור לבשלו. וכן היות שהמים שנשפכים על החומר הכימי מתחממים יש לשפוך מים חמים כדי שלא יהיה איסור בישול למים הנ"ל. נוסף לכך משום איסור הטמנה בשבת אין לעטוף את תבנית האוכל מכל צדדיה בשקית, ולכן יש להשאיר את השקית פתוחה [או להפריד, כגון, בקרטון שיותר רחב מהמכסה בין מכסה התבנית לשקית] בברכה, הרב חגי בר גיורא
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il