• תורה, מחשבה ומוסר
  • תורה ומדע

אבולוציה

הרב ש. יוסף וייצן

ו טבת תשע"ד
שאלה
הדת אומרת שאין הוכחות שהאדם התפתח מהקוף. אז איך הדת מסבירה את זה שהקוד הגנטי של אדם וקופים דומה כמעט בשלמותו ? כמעט אותו מבנה גוף ? הרי בטבע אין משהו שקורה בבת אחת לא משנה מה. הכל הדרגתי, מה שמוכח דרך אגב. אז איך פתאום משום מקום הופיע בן אדם ? איפה ההוכחות לזה ?
תשובה
שלום רבף אין הוכחות לתאוריות אלו. יש תאוריות רבות. המדע משער השערות. אולם למרות כל ההשערות אין הוכחה לכך. ההבדל בין האדם לקוף לא נוגע לצדדים החיצוניים. עיקר ההבדל הוא בנפש השונה. צורת ההתנהגות של האדם שונה לחלוטין מכל יצורי קדם. לא ראיתי שום יצור שהגיע להשגים שהגיע אליהם האדם. יכולת הבחירה החופשית באדם היא משהו חריג. התפיסה האמונית שמה את הדגש לא על ההבדלים החיצוניים אלא דווקא על ההבדל ביעוד ובנפש הפנימית. האמונה היהודית גם עושה הבחנה בין הנשמה של אדם מישראל לבין הנשמה של אדם שאינו מישראל. כאן ודאי שאין הבדל ברמה החיצונית. ובכל אופן אנו מאמינים בהבדל ברובדים הפנימיים. כל טוב