• תורה, מחשבה ומוסר
  • לימוד אמונה וחיזוקה

בהמשך לשאלה הקודמת

הרב יצחק גרינבלט

כ"ה סיון תשע"ד
שאלה
לא הבנתי את התשובה, מי אמר שעם ישראל היה באמת במדבר ואכל רק מהמן? ועוד, בכל דת אפשר למצוא קריטריון שלא נמצא בדתות אחרות. אפשר להגיד שלהאכיל עם שלם במשך 40 שנה, כשהוא היה במדבר ואף אחד לא ראה אותו, זה לא הוכחה, ולעומת זאת לתת אש לעיני כל האנושות - או להרוג את חצי (!) מהגברים בעולם, זה הוכחה. מה כל כך מיוחד בהוכחה על המן?
תשובה
ב"ה שלום לך משה היקר. שמחתי לקבל את תגובתך. כפי שכתבתי ירידת המן לא מהווה לדעתי רק הוכחה, אף שיש לה סימוכים רבים במציאות, כפי שתוכל לראות בספרי ההסטוריה, אלא יש בה ביטוי מיוחד לקשר עם ה'. חשוב לדעת, אכן כל אחד יכול להמציא טענות כאלו ואחרות, אך חשוב לדעת שהתורה היא שלמות, היא מובילה את האדם לשלמות, לגדלות, להיות טוב יותר ושלם יותר במידות ובחיים. טוב ה' אלינו הוא המפתח לאמירה אלוקית אלינו - היו טובים, היו שלמים יותר. אחד מהיסודות החשובים ביותר הוא שעולם היהדות הוא עולם גדול ורחב, והלימוד המסודר שלו בונה את האדם, ולכן לא נכון יהיה להיכנס לויכוחים על הוכחה כזו או אחרת דרך האיטנרנט, אלא לנסות להיכנס ללימוד מסודר של הנושאים. כמובן שדבר זה לא סותר את האמת שלך, את הדרישה שלך לאמת, אך חשוב לא לנסות להפוך את הבימה הזו לבית מדרש, שלעולם היא לא תוכל להחליף מקום זה. אם תרצה אשמח לעזור לך למצוא קשר, בית מדרש שבו תוכל לברר את הדברים באופן יסודי ומסודר, ותקבל מכך הרבה יותר. בכל אופן, במידה ולא תעשה זאת, אכתוב כמה נקודות. א. יציאת מצרים מוכחת היום באופן מדעי - יש היום הוכחות במצרים באופן חד משמעי. ב. טביעת המצרים בים - הוכח, ויש כיום הוכחות בתוך הים. ג. דייקנות התורה מוכחת הן בתחזיות העתידיות והן בפלאיות שמתבטאת בתחומים רבים כגון בדילוגי אותיות ועוד. ד. הסברי היהדות לכל דבר ברורים ומושלמים, דבר שלא קיים באף דת אחרת. ה. לכל דבר ביהדות יש הוכחות ויש עדויות ברורות, ולא כמו בדתות אחרות שאדם המציא. יש עוד דברים רבים, ורק נגעתי בקצה המזלג. בברכת הצלחה רבה, ואל תהסס לקבוע לך לימוד מסודר במקום טוב. בברכה הרב יצחק גרינבלט.