• ברכת המזון

ברכת המזון במקרים שונים?

הרב חיים שרייבר

י אב תשע"ד
שאלה
האם אני צריך לברך ברכת המזון: אם אכלתי סעודה בלי לחם ושתיתי מים, ומעל 200 גרם של מזונות? אם אכלתי סעודה בלי לחם ושתיתי מים, ופחות מ200 גרם של מזונות? אם אכלתי סעודה בלי לחם ושתיתי מים, ורק אוכל שברכתו שהכל?
תשובה
שלום א.+ב. על מאפים מחמשת מיני דגן, כעוגות וביסקוויטים, מברכים 'מזונות' ו'על המחיה'. ורק כאשר קובעים עליהם סעודה, הם מתעלים למדרגת לחם, ואז כדי לאוכלם צריך ליטול ידיים בברכה, ולברך בתחילה 'המוציא', ולבסוף ברכת המזון. שיעור קביעות סעודה הוא שיעור שמקובל לאכול בארוחה רגילה, באופן שהסועד מרגיש ששבע (כמובן הרגשה זו משתנה לפי המאכלים השונים) ואם אכן רגילים לשבוע ממה שהוא מתכוון לאכול, יברך עליו 'המוציא' וברכת המזון. (שו"ע סי' קסח סע' ו' במשנ"ב ובשער הציון ס"ק י"ח) [גם לדעתם יש לחוש לדעה שניה ולהמנע מלאכול יותר משיער ד' ביצים=224 גרם] יש שנהגו לשער קביעות סעודה לפי משקל 224 גרם ומעלה. (ילקוט יוסף סי' קס"ח סע' ו', והרב אליהו) ג. יש לברך בורא נפשות בלבד. יום טוב