• גזל ונזיקין

פיצוי ממכבסה על אובדן בגד

כולל דיינות בית אל

י"ח מרחשון תשע"ה
שאלה
בס"ד שלום וברכה, הבאתי למכבסה שמלה כמעט חדשה שהתלכלכה, שילמתי להם ואמרו לי שישלחו לי הודעה כשזה יהיה מוכן. עבר זמן ולא קיבלתי מהם הודעה אז פניתי אליהם והם לא מצאו את השמלה, תקופה הם עשו חיפושים ולא מצאו. האם הם צריכים להחזיר לי את הכסף ששילמתי על הניקוי, והאם הם צריכים לפצות אותי בכסף, לפי הסכום שעלתה לי השמלה? תודה רבה.
תשובה
הם צריכים להחזיר לך את מה ששלמת על העבודה כיון שהם לא עשו את העבודה, ואפילו אם עשו אותה לא נהנית ממנה. כמו כן הם צריכים לשלם לך על השמלה עפ"י ההלכה ששומר שכר חייב בגנבה ואבדה. המכבסה מוגדרת שומר שכר עפ"י משנה בב"מ פ עמוד ב "כל האומנין שומרי שכר הן וכולן שאמרו טול את שלך והבא מעות שומר חנם" ונפסק בשו"ע סימן שו סעיף א וכתב שם השך שזה נכון בכל אומן שהרי יש לו הנאה מזה שהחפץ אצלו כמו ששוכר הוא ש"ש. אמנם הפת"ש שם הביא רשימת ראשונים שנחשב ש"ש כיון שיש לו הנאה מזה שהחפץ אצלו שהלקוח יהיה מכרח לשלם לו וכאשר שלמו לו מראש ואין לו הנאה זו נחשב שומר חינם אך כתב הפת"ש שכאשר העבודה לא יכולה להיות בבית בעל הבית כולם יודו שהוא ש"ש כיון שבשביל העבודה צריך שהחפץ יהיה אצלו נהנה מזה