ישיבה - בשביל זה יש אינטרנט

מצקת בשרית בכלי חלבי | שאלות ותשובות | אתר ישיבה

Bookmark and Share RSS לנושא זה Rss אפשרויות חיפוש
שלום אורח, ( התחבר / הרשם )


ב שבט תשע"ה

מצקת בשרית בכלי חלבי


כולל הלכה בית אל

שאלה:
אם הכנסתי מצקת בשרית לסיר חלבי מלא בשמן רותח (וצ’יפס),, האם זה בסדר? אם לא אז מה עושים עם הכלים והאוכל ?
בנוסף אם עף קצת שמן מהסיר לתוך מחבת בשרית שלידו, האם המחבת בסדר?

תודה רבה מראש.. ואני אלמד מהתשובה שלך לעתיד

תשובה:
הקדמה ראשונה:
מלשון השאלה אני מבין שמדובר שהמצקת הייתה נקייה מבשר, והסיר היה נקי מחלב. על בסיס הנחה זו נכתבת התשובה. אם המציאות היא שהיו שם לכלוכים ממשיים של בשר או חלב - נא לכתוב לנו, ובע"ה נכתוב תשובה חדשה.


הקדמה שנייה:
"בן יומו" פירושו: השתמשו בכלי ב24 השעות האחרונות. למשל "מצקת בשרית בת יומה"=השתמשו בה לבשר רותח ב24 השעות האחרונות.
"אינו בן יומו" פירושו: לא השתמשו בו ב24 השעות האחרונות. למשל "מצקת בשרית שאינה בת יומה"-עברו 24 שעות מאז השתמשו בה בפעם האחרונה בחום.

כעת לתשובה [ע"פ שולחן ערוך יורה דעה סימן צה סעיף ג]:
לבני ספרד הפוסקים כשו"ע - הכל מותר. אמנם יש אומרים (כף החיים סימן צה, ג) שאם לא היה בשמן פי שישים מחלק הכף שנתחב, אז ראוי לאסור, כדעת האשכנזים.
לבני אשכנז הפוסקים כרמ"א:
א) אם גם המצקת וגם הסיר היו "בני יומם" - גם הכלים וגם הצ'יפס נאסרו, כמו כן המחבת עליה ניתז השמן נאסרה.
ב) אם אחד מהכלים "אינו בן יומו", וכמובן אם שני הכלים "אינם בני יומם" - לספרדים- הכל מותר. לאשכנזים- המאכל מותר וכן הכלי שהיה בן יומו אך את הכלי שהיה אינו בן יומו יש להגעיל.

אם יש ספק אם הכלי הוא בן יומו - הכלל הוא שאומדים שהכלי הוא אינו בן יומו.

בברכה,
הרב עודד מילר


ברצוני לשאול שאלה בהמשך לתשובה זו





את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il