שאל את הרב

  • הלכה
  • הפרדת הכלים

מצקת בשרית בכלי חלבי

undefined

כולל הלכה בית אל

ב שבט תשע"ה
שאלה
אם הכנסתי מצקת בשרית לסיר חלבי מלא בשמן רותח (וצ’יפס),, האם זה בסדר? אם לא אז מה עושים עם הכלים והאוכל ? בנוסף אם עף קצת שמן מהסיר לתוך מחבת בשרית שלידו, האם המחבת בסדר? תודה רבה מראש.. ואני אלמד מהתשובה שלך לעתיד
תשובה
הקדמה ראשונה: מלשון השאלה אני מבין שמדובר שהמצקת הייתה נקייה מבשר, והסיר היה נקי מחלב. על בסיס הנחה זו נכתבת התשובה. אם המציאות היא שהיו שם לכלוכים ממשיים של בשר או חלב - נא לכתוב לנו, ובע"ה נכתוב תשובה חדשה. הקדמה שנייה: "בן יומו" פירושו: השתמשו בכלי ב24 השעות האחרונות. למשל "מצקת בשרית בת יומה"=השתמשו בה לבשר רותח ב24 השעות האחרונות. "אינו בן יומו" פירושו: לא השתמשו בו ב24 השעות האחרונות. למשל "מצקת בשרית שאינה בת יומה"-עברו 24 שעות מאז השתמשו בה בפעם האחרונה בחום. כעת לתשובה [ע"פ שולחן ערוך יורה דעה סימן צה סעיף ג]: לבני ספרד הפוסקים כשו"ע - הכל מותר. אמנם יש אומרים (כף החיים סימן צה, ג) שאם לא היה בשמן פי שישים מחלק הכף שנתחב, אז ראוי לאסור, כדעת האשכנזים. לבני אשכנז הפוסקים כרמ"א: א) אם גם המצקת וגם הסיר היו "בני יומם" - גם הכלים וגם הצ'יפס נאסרו, כמו כן המחבת עליה ניתז השמן נאסרה. ב) אם אחד מהכלים "אינו בן יומו", וכמובן אם שני הכלים "אינם בני יומם" - לספרדים- הכל מותר. לאשכנזים- המאכל מותר וכן הכלי שהיה בן יומו אך את הכלי שהיה אינו בן יומו יש להגעיל. אם יש ספק אם הכלי הוא בן יומו - הכלל הוא שאומדים שהכלי הוא אינו בן יומו. בברכה, הרב עודד מילר
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il