• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לבעלי תשובה

מחרדי לדתי לאומי

הרב יצחק גרינבלט

כ"ז אדר תשע"ה
שאלה
שלום כבוד הרב! עד גיל 15 בערך למדתי לצערי במסגרות חילוניות ובגיל 16(כיתה י) החלטתי לחזור בתשובה. וכמובן כמו רוב בעלי התשובה פניתי לכיוון החרדי,מה שהתברר יותר מאוחר כטעות מוחלטת מכל מיני סיבות. אז עברתי לתיכון חרדי למשך שנתיים (כיתה יא-יב) בכל אופן לאט לאט החלטתי שלא מתאימה לי יותר הדרך הזו, ניתקתי קשרים ולא המשכתי לאן שהם ממשיכים (סמינר/חתונה) אבל עדיין לא מוכנה להתפשר על הקודש והחלטתי שאני רוצה להיות דתייה לאומית.רק מה שהכי מוזר הוא שדווקא אל הזרם הזה יותר קשה לי להגיע. כלומר אין ממש פעילות שם שמעודדת חזרה בתשובה והשתלבות בחיים תורניים-לאומיים (בניגוד לחרדים שיש הרבה) למה?? הרי הם כולם מדברים כ"כ על חינוך,אהבת ישראל וקירוב לבבות שבשטח אני אישית לא רואה את זה כ"כ מתקיים... אין לדעתי מספיק מדרשות (במרכז) לבנות שרוצות להתחזק ולהיכנס אל הקודש דווקא בצורה דתית לאומית ולא חרדית מה שמאד מקשה על מציאת חברה כזו ובכלל הליכה בדרך כזו. אני יודעת שיש כמה מדרשות אבל זה מקומות ספורים ובמקומות די מרוחקים,וגם לא כל אחד מוכן להעתיק את המקום המגורים שלו לשם... אני באמת מנסה למצוא בנות דתיות-לאומיות שיהוו לי כוח וחוזק ודוגמא כדי ללכת בדרך הזו גם אם לא באתי דווקא ממסגרת כזו כמו שלהן. לצערי הרב אין לי כ"כ מענה מה שיאלץ אותי או להמשיך בדרך החרדית (מה שאני לא כ"כ מעדיפה) או לחלופין פשוט להיות חילונית....אולי כבוד הרב יוכל לעזור?? נ.ב כיום אני בת 21 מפתח תקווה
תשובה
ב"ה שלום לך. שמחתי לקרוא על התהליך הנפלא שזכית לעשות, לחזור אל השורשים, לחזור אל הקשר הנפלא שלנו עם ה' יתברך. זו זכות נפלאה ואוצר גדול שזכית בו. יחד עם זאת, באופן טבעי, פעמים רבות יחד עם תהליכים נפלאים יש גם דברים שצריך לברר אותם. עם כל עליה יש גם איזה קושי, איזה דברים שלא כל כך להסתדר איתם והדברים לפעמים גורמים לנו "לשכוח" את הזכות הגדולה ואת היופי הנפלא בדבר הכללי. לחזור בתשובה זה דבר נפלא, זו זכות עצומה ופתח לחיים חדשים, חיים עם משמעות, חיים עם קדושה ועם שמחה גדולה. זכית בכך, וחשוב מאוד לזכור תמיד להודות על כך. אל תתני לקשיים להחליש אותך, אל תתני לדברים שפחות זורמים לגרום לך לרצות לנטוש את הכל, שלא תפסידי את כל האוצרות שזכית להם. אכן, דרכים רבות יש כיום בעבודת ה', דרכים שפעמים רבות באות לידי ביטוי בציבורים השונים בעם ישראל. יש כאלו המגדירים את עצמם כחרדים, יש כאלו המגדירים את עצמם כציונים דתיים ויש שאחרת, אך הכל בכלל אותה המסגרת של הקשר עם ה', של היותנו בנים ובנות של מלך מלכי המלכים הקדוש ברוך הוא. וזו זכות נפלאה. ההבדל בין החילוניות לבין הדתיות משמעותי מאוד, הרבה יותר מההבדל בין דתיות כזו לבין דתיות כזו. בין הדתיים הלאומיים לבין אלו הקרויים חרדים ישנם הבדלים מסויימים, אך הם בפרטים, כולנו קיבלנו את התורה, כולנו מודים בה ועושים את כל מה שאנו יכולים כדי לדבוק בה. אכן בפרטים ישנם הבדלים כאלו ואחרים שיש כאלו שמדגישים יותר דברים מסויימים ויש שמדגישים יותר דברים אחרים. לכן, גם אם אדם לא מצליח למצוא זרם כזה, אין בעיה גדולה אם הוא יהיה בזרם אחר בעם ישראל, כל עוד שהוא בכלל עבודת ה', בכלל ההשקעה להיות טוב וישר עיני ה'. דרכים רבות יש להגיע לפסגת ההר, והעיקר הוא להיות אמיתי בדרך, להשקיע ולזכות להגיע לפסגה הזו. אמרו חכמים שעתיד הקדוש ברוך הוא לעשות מחול לצדיקים וכל אחד יצביע ויגיד שזה ה' לו הוא ציפה כל אחד נמצא מצד אחר, וכולם מכוונים לאותו אלוקים. לכן אל תיבהלי, גם אם לא תמצאי משהו שיתאים לך במאת האחוזים, חשבי על הדברים הטובים שאת מקבלת במקום הזה ותראי שחבל להפסיד אותם. ובכל זאת, אם את רוצה יותר את המסגרת הדתית לאומית, כיום יש ברוך ה' המון מסגרות נפלאות, המון דברים מעולים שתוכלי לקבל, הן באינטרנט והן במסגרות השונות. מתוך ידע כללי שלי באזור המגורים שלך יש כמה וכמה מדרשות לבנות שבהן תוכלי למצוא המון דברים שממש יהיו לך טובים. ואם לא, כדאי לנדוד מעט להגיע למשהו שיותר מתאים. חשוב לזכור שבשביל דבר טוב צריך פעמים רבות להשקיע, להתאמץ, ואז לפי הצער כך השכר, כך התוצאה שאנו זוכים להגיע אליו. אל תוותרי, תזכי להצליח בעזרת ה' ולזכות לאוצרות נפלאים. היכנסי לרשת המדרשות לבנות ותגלי המון מדרשות, לאתר סטנדר ותחפשי שם, פשוט תעשי עבודה מסודרת וטובה ותגלה מקומות עם המון אוצרות. אם תרצי בכל זאת עזרה מעשית, חזרי אלינו ונשתדל לעזור לך. בברכת הצלחה רבה הרב יצחק גרינבלט.