• מים אחרונים וזימון

קטנים וזימון ברכת המזון

הרב יצחק בן יוסף

ט"ז ניסן תשע"ה
שאלה
האם שני קטנים וגדול יכולים לזמן בברכת המזון כשלישיה כשאחד הקטנים אומר ברכת המזון ומזמן? כמה קטנים יכולים להשלים זימון בעשרה? והאם צריך שגדול יזמן בעשרה כשהקטנים או הקטן מצטרף לזימון?
תשובה
לדעת השולחן ערוך קצט,י וכן פסקו הרי"ף והרמב"ם רק קטן אחד מצטרף בזימון לשלושה או לעשרה. (לדעת הרמ"א אין לצרף קטן כלל) קטן אינו יכול להוציא גדולים בברכת המזון שהיא חיוב מהתורה לנוהגים שאחד אומר בקול וכולם שומעים. לגבי אמירת הזימון שהוא מדרבנן נראה מהלשון שקטן מצטרף ולא מזמן.