• ריבית, השקעות ובנקים

מדד תשומות בנייה לפי ההלכה

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ב סיון תשע"ה
שאלה
שלום כבוד הרב, 1.ברצוני לשאול האם מדד תשומות הבנייה שהקבלנים גובים הוא מותר ע"פ ההלכה? האם מותר להם לגבות ריבית על איחור בתשלום המדד? האם מותר להם לחשב את המדד מזמן טופס ההרשמה (דמי רצינות) או מזמן חוזה בפועל? אם החוזה מתקיים ללא היתר בנייה , ובחוזה מופיעה שלקבלן יש אפשרות להמציא את היתר הבנייה במשך 12 חודשים ובמידה ולא יינתן היתר הרוכש רשאי לבטל את העסקה ומלוא כספו יוחזר לו, האם בתקופת ה 12 חודשים מותר לקבלן לגבות מדד תשומות בנייה? 2.בחוזה שחתמנו ישנו סעיף ברורות בבית דין גזית(לעינייני ממונות) האם מותר לעשות חוזה משפטי ע"פ חוקי השפיטה כלפי הרוכש ומנגד לא לאפשר לרוכש לתבוע בבית משפט אלה רק בבית דין גזית?(יש לציין כי על פי רוב חוק המכר לצד הרוכש ופוסק באופן אוטומטי 150% הכוללים בתוכם נזקי רכוש ועוגמת נפש) 3.האם מותר לקבלן לא לתת לי אביזרים שהתחייב בכתב ולהתנות קבלתם בויתור על תביעה ? אף על פי שהאביזרים כרוכים בצנעת הפרט כגון: חלון חלבי המנוע אפשרות צפייה במי שמתקלח או דלת סורג בין הגינה לדירה המונעת אפשרות חדירה לדירה , בפועל כרגע ניתן להיכנס לדירה מהגינה 4. אציין כי החברה בבעלות אנשים דתיים והם מסרבים לשלם לי דמי פיצוי על 10 חודשי איחור מסירה של הדירה שבמהלכם נגרם נזק רב לרכוש ועוגמת נפש רבים והפסד כספי גדול בכוונתי לפנות אליהם שוב בדרישת תשלום לפני פנייה לערכאות ואני מבקש לדעת את זכויותיי 5. אודה באם הרב ישיב לי ויעשה עימנו חסד גדול
תשובה
מכיון שהוסכם ביניכם שהבורר יהיה בי"ד גזית עליך להפנות את כל טענותיך לביה"ד גזית