• ספרי קודש וגניזה

דברי קודש על הרצפה בתפילה

הרב עזריה אריאל

כ"ה אב תשע"ה
שאלה
א. פעמים שראיתי במהלך תפילת עמידה עלון שבת אשר התגלגל אל הריצפה והדבר מפריע לי האם מותר לי לעצור את התפילה להרימו ואז להמשיך? ב. לעיתים הורים מביאים ילדים קטנים אשר מניחים ספרי ילדים של קודש על הריצפה ומעיינים בהם ולי לא נעים להעיר לילד ליד אביו, מה עלי לעשות? תודה רבה
תשובה
לשואל, שלום! א. עדיף להתעלם, אבל אם הדבר מטריד את מנוחתך ומונע ממך להתכוון בתפילה מותר להרימו בסוף הברכה שאתה נמצא בה ולהמשיך הלאה (משנה ברורה סי' צו סק"ז). בלית ברירה מותר לשם כך גם ללכת כמה צעדים (שו"ת באר משה ח"ג סי' יג אות ו, ע"פ המשך המשנ"ב שם). ב. אם הכוונה לספרי סיפורים ממקורות קודש, כגון "כה עשו חכמינו", אין בהם קדושה, מאחר שאין בהם פסוקים ושמות ה' ככתיבתם. אם הכוונה לסידור תפילה לילדים, שיש בו ברכות ופסוקים, יש להעיר למרות אי הנעימות, ועדיף לרמוז לאבא בשקט.