• שאלות כלליות

מציב גבול אלמנה על מאחז

הרה"ג דוב ליאור

י"ח טבת תשס"ה
שאלה
מי שרואה מאחז לא חוקי, האם יברך ברכת מציב גבול אלמנה או מכיוון שיושביו עוברי עברה לא יברך?
תשובה
אולי לא יברך מציב גבול אלמנה על מאחז מטעם שעדיין אין זה יישוב קבע, אבל מי אמר שהם עוברי עבירה? הם מקיימים מצוות יישוב ארץ ישראל ואם יש כאלה בראשות המדינה שלא מבינים את זה הרי זה נגד התורה ואין לזה תוקף של דינא דמלכותא דינא, שאלו את הרב קוק לפני קום המדינה כשהיתה עלייה ב' בלתי ליגאלית, כיצד אתם עוברים כל חוקי המדינה , על חוקי הספר הלבן של הבריטים? ענה להם הרב קוק זצ"ל שליהודי יש מצווה מהתורה לעלות לא"י ואין הוא נקרא עבריין אם הוא עובר על חוקי המלכות שהם נגד התורה. גם היום מתיישבי המאחזים שם משום שהם מקיימים מצוות יישוב ארץ ישראל, ואם ישנם חולשות מתוך ראיה קצרה של ראשי המדינה, לא הייתי קורא להם עבריינים. מ"מ יברך בלי שם ומלכות.