• כל השאלות

עבודה במקום לא כשר

הרב חיים שרייבר

ג אדר ב' תשע"ו
שאלה
שלום לכבוד הרב, רציתי לשאול האם מותר על פי ההלכה לעבוד בתור מאבטח במהלך ימי חול במקומות בילוי של יהודים אשר פתוחים גם בשבת או במסעדות לא כשרות? מכיוון שאין התעסקות באוכל לא כשר בעבודה מסוג זה וכי אין פה עניין מסייע וגם אם אני לא מזדהה בתור שומר מצוות כך גם נפסל עניין מראית עין. תודה לכבוד הרב.
תשובה
שלום ניתן לעבוד במקומות אלו. לסיכום: כך כתב הרמב"ם: "כל המכשיל עיוור בדבר והשיאו עצה שאינה הוגנת, או שחיזק ידי עוברי עבירה שהוא עיוור ואינו רואה דרך האמת מפני תאוות לבו, הרי זה עובר בלא תעשה, שנאמר: "ולפני עיוור לא תתן מכשול" (ויקרא יט',יד')" כיון שאין למאבטח כל קשר למקום העבודה כיון שהוא מוצב שם מטעם חברת האבטחה אין בעבודתו איסור. לגבי עבודה במסעדה לא כשירה - יש בזה קצת לעז לראות אדם דתי במקום בו מוכרים טריפות או בשר וחלב וכדו' מכל מקום אין איסור בעצם העבודה. אולם, הרב משה פיינשטיין (אגרות משה, או”ח ח”ב, סימן מ) פוסק שאסור להיכנס למסעדה לא כשרה, מפני חשש מראית עין, כיון שיחשדו בו שאוכל אוכל לא כשר. אך לא נראה להחיל את האיסור גם על מאבטח. יום טוב