ישיבה - בשביל זה יש אינטרנט

בשר אחרי חלב | שאלות ותשובות | אתר ישיבה

Bookmark and Share RSS לנושא זה Rss אפשרויות חיפוש
שלום אורח, ( התחבר / הרשם )


י ניסן תשע"ו

בשר אחרי חלב


הרב חיים שרייבר

שאלה:
מדוע בשר אחרי חלב מותר לאכול וההפך לא...
הרי בכל מקרה הבשר יפגש בקיבה עם החלב ששתית לפני?

רב תודות לרב

תשובה:
שלום
נאמרו שני טעמים בראשונים מדוע אין לאכול גבינה אחרי בשר א. משום בשר שנכנס ונשאר בין השיניים, ויש לחוש שכאשר יאכל גבינה, יצא הבשר מבין שיניו ונמצא אוכל בשר וגבינה ביחד, וכך היא דעת הרמב"ם. ב. מפני שהבשר מוציא טעם בפה זמן ארוך, כך היא שיטת רש"י והרא"ש. להלכה אנו נוקטים כשני הטעמים, ולכל הדעות אחרי שש שעות יכול לאכול גבינה, ואף לשיטת הרמב"ם שסובר שיש לחוש לבשר שבין השיניים, מכל מקום אחרי שש שעות הבשר נחשב כבר מעוכל ואין לחוש לו. ומכל מקום אם יודע בפירוש שיש בשר בין שיניו, צריך להסירו אף לאחר שש שעות.
טעמים אלו לא שייכים בחלב וגבינה ולכן אין צורך בהמתנה כ"כ ארוכה. ולכן אחרי אכילת גבינה מספיק לנקות את הידיים לקנח את הפה שפרושו לאכול דבר מאכל פרווה (מלבד תמרים וירקות) ושוב לשטוף את הפה במים וכדו'. (ניתן להחליף את קינוח הפה והשטיפה בצחצוח השיניים) מנהג נפוץ היום להמתין חצי שעה או שעה.
לגבי המתנה לאחר אכילת גבינה קשה כתב הרמ"א שהמנהג להחמיר כמו אחרי בשר ונחלקו האחרונים האם בזמננו נחשבת הגבינה הצהובה כגבינה קשה כמו כן גבינות כגון: קשקבן או גבינה צרפתית מקורית. ועוד נחלקו כמה זמן יש להמתין אחריה. המחמיר תבוא עליו ברכה והמיקל יש לו על מי לסמוך.
כאמור יסוד ההפרדה הוא בפה ולא בקיבה ומתוך כך נובע החילוק בין המקרים השונים.
יום טוב


ברצוני לשאול שאלה בהמשך לתשובה זו





את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il