• ימי השלושים

מנהג עשיית שבתות בבית הנפטר ב4 שבתות הראשונות

הרה"ג יעקב אריאל

י"ז ניסן תשע"ו
שאלה
שלום כבוד הרב, מהו מקור המנהג לעשות את השבתות של ימי השלושים בבית הנפטר? האם מנהג יוצאי ספרד ועדות המזרח חייבים בו? בנוסף, האם צריך לעשות משו מיוחד בשבתות אלו (כגון תפילת מנחה וערבית בבית הנפטר, תהילים...) האם חובה לעשות זאת למרות שזה מקשה נפשית על האלמנה לראות את כל בני המשפחה יחדיו בלי בעלה? במיוחד השבת שיוצאת יחד עם חג שביעי של פסח. תודה ומועדים לשמחה.
תשובה
זהו מנהג ידוע אך אין לו מקור בהלכה ואם הדבר גורם לאלמנה צער אין לצערה, בפרט לא בחג שבו אבלות בפרהסיא אסורה ויש המתיחסים לכך כאל אבלות בפרהסיא ייתכן שהמקור למנהג הוא להושיב ישיבה על קברו של נפטר בפרט אם היה ת"ח. העיקר הוא הלימוד ולא עצם ההתכנסות ולכן אין צורך שהמשפחה תתכנס אלא יזמנו עשרה אנשים למשך כשעה וידרשו בפניהם בדברי תורה לעילוי נשמת הנפטר חג שמח