ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- שבת ומועדים
- פורים וחודש אדר
- פורים בראי דורנו
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
גילה בת רחל
הפשע העיקרי שהיהודים אשמים בו הוא היותם יהודים. יש ליהודים חסרונות אחרים, בוודאי ליהודים כיחידים, אבל אלה רק סוגיות משניות בהשוואה לפשע הגדול של היהודים - היותם עם "אחר". על חטא כזה אין כפרה.
מזכירת המדינה האמריקנית חסרת הישע שנאלצת לשוטט בעולם ולכן איננה יכולה להשפיע על הממשל האמריקני בוושינגטון או להטריד אותו, היא בוודאי מועמדת טובה לתפקיד המלכה ושתי שראשה נערף על ידי בוס לא אוהב. אולי אפילו ציפי ליבני שלנו יכולה לקבל אודישן לתפקיד הזה, מאחר שהיא מתקשה להתמודד עם העובדה שלא היא מנהלת את המדינה כעת.
האירועים המביכים הנוכחיים בעניין נעמי והקרן האהובה שלה, שזכתה לשם הגרוע "קרן ישראל החדשה" הופכים גם אותה למועמדת אפשרית לתפקיד. וישנים גם השרים, הדוברים, השגרירים הנודדים ואנשי משרד החוץ שמבצעים בשמחה את הפקודות של המן ואחשוורוש בלי שום היסוסים או התלבטויות מוסריות. וברוח פורים, כולם לובשים תחפושות, כך שהמצב כולו נראה בדיוק ההפך מכפי שהוא.
אבל נראה שהיום יש מחסור במועמדים לתפקידי מרדכי ואסתר, אנשים שאינם מוכנים לקוד ולהתרפס בפני עריצים מרושעים, אנשים עם עקרונות שלמענם הם מוכנים לסכן את כבודם ואפילו את החיים עצמם. מרדכי מבקש להציל את כל העם היהודי בלי קשר לדעתו של כל אדם, להתנהגותו או למעשיו. האסון של העם היהודי מכאיב לו באופן אישי ועמוק. הוא אפילו מוכן לשאת את הכעס המוזר של חלק מעמיתיו הרבנים שמותחים ביקורת על מאמציו להציל את העם היהודי, והוא עושה זאת בלי רתיעה ובלי מרירות. הוא לא מבקש לו פרס על מעשיו וכל מה שהוא שואף לו הוא תוצאה חיובית למאמציו. התחזיות שלו ביחס לאחשוורוש ולהמן הוכחו כנכונות, אך הוא מעולם לא אמר "אמרתי לכם". אדם כזה באמת קשה למצוא בחברה המפולגת והשסועה שיש לנו היום. מרדכי הוא התגלמות היהודי, אבל הוא גם דמות נדירה ביותר בהיסטוריה היהודית.
גם אחייניתו אסתר היא אישיות נדירה. יהודים בעמדות בכירות בממשלות לא יהודיות לא בדיוק ששים להגן על האינטרסים של העם היהודי, גם כשהקיום היהודי מוטל על הכף. לא להעדיף הצלחה אישית על פני הדאגה לעם היהודי ולפנות לשליט בדברים שחושפים אותך כאדם שעיקר דאגתו נתון לעם היהודי - זה מעשה של כנות, נאמנות ואומץ לב. שוב, נראה שאין היום מועמדים רבים שמתחרים על תפקיד אסתר.
הגיבור הבלתי נראה של סיפור פורים הוא מטבע הדברים אלקי ישראל עצמו. התפקיד הזה מאויש גם היום. היד הנעלמה שמנחה אותנו לכל אורך ההיסטוריה ומבטיחה את קיומנו כעם בוודאי נוכחת גם בדרמת פורים של ימינו.
היהודים של שושן לא היו יהודים יראי שמים ששמרו מצוות בקפדנות. הם הרגישו נוח מאוד בחברה הפרסית והתבוללו בה ובתקינות הפוליטית של תקופתם. משום כך הם היו המומים מהשנאה שכוונה כלפיהם מקהילת העמים שהם כל כך השתדלו להיטמע בתוכה. עם זה, בסופו של דבר, הם נאלצו לראות את מצבם לאשורו ולסמוך על ישועת האלקים - על הנסים הנסתרים שהם חלק מהקיום היומיומי שלנו.
הפן הזה של חג פורים בוודאי קיים גם במצבנו היום. בחברה שלעתים קרובות לא מצליחה להבדיל בין המן למרדכי, חג פורים בא להזכיר לנו את הסכנות וגם את התקוות שלנו לעתיד טוב יותר. מסיבה זו פורים הוא חג כל כך חשוב ושמח.
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

עשרת ימי תשובה מדוע ה' מנסה את האדם - "האלוקים ניסה את אברהם"
ה' מנסה את אברהם מדוע? הרי יודע אם יעמוד בניסיון

רביבים לעורר את הילדים לתשובה
מי שרואה שילדיו אינם מתפללים או לומדים כראוי, יבדוק תחילה את עצמו | לאחר בירורים פנימיים יוכל לדבר עם הילדים בכנות על ערך לימוד התורה | כאשר ההורים רוצים להוכיח את בנם או בתם על התפילה, עליהם לבדוק את עצמם אם הם מתפללים ברצינות | חשוב מאוד שהנזיפות בילדים יהיו מעטות מאוד לעומת דברי השבח והעידוד, ובמיוחד צריך להשתדל להימנע מכעס | כאשר ההורים שומרים על אווירה טובה, רוב הבעיות חולפות ומתברר שהילדים הרבה יותר טובים ממה שהיה נראה לכאורה

האזינו האזינו – עם זו יצרתי
הדבר שמגן ומציל את עם ישראל במצבי חירום הוא התפקיד והיעוד האלוקי המונח אך ורק על כתפי ישראל עד כי העולם כולו תלוי בו ובסגולתו

אורות התשובה - הרב הראל כהן מכאב התשובה לאור השמחה
אורות התשובה פרק ז, ז | פרק ח, א-ב
השיעור עוסק במתח שבין כאבי התשובה והייסורים הנפשיים הנלווים לניתוק מהחטא, לבין תחושת השמחה והשחרור הנובעות מתיקון הנפש. דרך פסקאותיו של הרב קוק באורות התשובה, מתבאר כיצד הכאב על העבר איננו גורם לייאוש אלא מהווה תהליך ריפוי עמוק המרומם את האדם.

צום גדליה צום גדליה: מצמיחת חורבן לבניין
השיעור מעמיק במשמעותו של צום גדליה בתוך עשרת ימי תשובה, ומסביר כיצד הייאוש של רוצחי גדליה החריב את הסיכוי להמשכיות היישוב היהודי לאחר החורבן. דרך השוואה בין דברי הרמב"ם לגמרא ולחטא נדב ואביהוא, מודגש המסר שגם מתוך השבר הגדול ביותר אסור להתייאש, אלא יש להמליך את רצון ה' ולפעול לתיקון.

ענינו של ראש השנה סוד השופר ופנימיות ראש השנה
השיעור עוסק במשמעותו הפנימית והעמוקה של השופר, שאינו רק מצווה מעשית אלא ביטוי לתפילת הנשמה ולחיבור לשורש ההוויה, הבינה ותיקון העולם העתידי. מתוך כך מוארים סדר הברכות של ראש השנה והשאלה ההלכתית והרעיונית של הימנעות מתקיעת שופר כאשר החג חל בשבת.

שמונה פרקים לרמב"ם כוח המדמה בשירות הקודש
שיעור 4
השיעור עוסק במהותו ובחשיבותו של כוח המדמה כגשר הכרחי המתרגם את רעיונות השכל המופשטים לציורים מוחשיים, עולם הרגש והמעשה. דרך דברי הרמב"ם, הראי"ה קוק וההקשר לערב ראש השנה, מובהר כיצד חיבור הדמיון לעבודת ה' מונע טעויות ומעניק חיות מעשית לקיום המצוות.















