ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- שבת ומועדים
- פסח
- חודש ניסן
לימוד השיעור מוקדש להצלחת
עם ישראל
בכל משפחה יש זיכרונות מסדרי פסח שעברו ומחגים קודמים, מכיסאות בשולחן שעכשיו ריקים ומהזדמנויות ואפשרויות שאינן עוד. בכל שמחה בחיים היהודיים יש משהו קצת מר-מתוק. היכולת להדגיש את המתוק ולעדן את המר היא כשלעצמה אתגר גדול שהחיים מציבים בפני כל אחד ואחד מאתנו. מצרים הייתה מקום נורא ליהודים, ויש בה הרבה זיכרונות מרים ומדכאים. עם זאת, המשימה של משה ושל בני ישראל הייתה להתנער מהזיכרונות האלה ולהמשיך הלאה ברוח טובה ומתוך תקווה לטוב ואמונה איתנה. כל פסח שבא אחרי אותו פסח ראשון שבא אחר-כך דורש מאתנו לשמור על אותה יכולת מופלאה להחזיק בהשקפה חיובית על החיים. לכן חג הפסח דורש הלך רוח מסוים וכוח וחוסן נפשיים. היכולת להיות אופטימיים לגבי העתיד היא המרכיב הסודי האמיתי שיש במצות שלנו.
עוד לקח שאנחנו למדים מההכנות לחג פסח הוא מידת הדיוק של החיים. כמות זעירה של חמץ, אפילו חלקיק אחד, די בה כדי להפוך את המזון לאסור לאכילה בפסח. אנחנו רואים איך בטבע, בגוף האדם, במחקר הרפואי, במדעי המחשב, בכל פן של החיים כמעט, לכל סטייה קטנה מהנורמה יש השלכות גדולות על ההמשך. פסח מחזק את התפיסות הבסיסיות ביהדות שאין בעצם דברים קטנים בחיים ובמערכות יחסים. מילה טיפשית אחת, אמירה אחת שלא במקומה, יכולות להרוס יחסים שנמשכו חיים שלמים. מעשה קטן של נתינה יכול לשנות חיים של אדם, גם של הנותן וגם של המקבל. זה נכון לגבי מעשה של חוסר נתינה, או היעדר חמלה או רגישות. מעשה החסד הקטן שעשתה בת פרעה כשהצילה את העולל היהודי ממימיו שורצי התנינים של היאור שינה את הציוויליזציה האנושית ואת ההיסטוריה של העולם. הקטנוניות והרשעות של אלה שהלשינו על משה כמעט עצרה את כל תהליך הגאולה של עם ישראל מעבדות מצרים. לכן ההבנה שאין בעצם מעשים קטנים בחיינו ובחיי זולתנו היא ודאי אחד מהלכי הרוח שאנחנו צריכים לאמץ כחלק מההכנות לקראת חג הפסח.
בדרך דומה גם רוב ההלכות שנוגעות לקורבן פסח בתקופה שבית המקדש היה קיים, אם לא כולן, סובבות סביב עניינים "פעוטים" לכאורה, מפני שבדרך לגאולה של עם ישראל אין פרטים קטנים. לכל דבר יש חשיבות מכרעת.
עוד הלך רוח שצריך להיכנס אליו במסגרת ההכנות לפסח הוא חיזוק החשיבות של מוסד המשפחה במעשינו ובחיינו. כל החגים היהודיים מתרכזים במשפחה, כמו החיים היהודיים בכלל, אך פסח על אחת כמה וכמה. התורה מדגישה את הנקודה הזאת כשהיא אומרת שקורבן הפסח הוא "שה לבית". בימינו מבנה המשפחה התפורר אצל יהודים רבים, מה שיצר בעיות אישיות ולאומיות קשות. אנשים פוחדים להתחייב להקמת משפחה משלהם. ראו כמה רווקים ורווקות מאכלסים היום את העולם היהודי. אנשים מבינים שהתחייבות לנישואים ולבן או בת זוג מסוימים היא מעשה של אמונה, והבאת ילדים יהודיים לעולם מסוכן היא מעשה שדורש אמונה גדולה אף יותר. ואמונה, לדאבון הלב, היא מצרך שיש בו מחסור גדול בחברה היהודית.
פסח מזכיר לנו את העובדה שאנחנו, העם היהודי, בעצם משפחה עם כל היופי, הבעיות והקשיים הכרוכים בכך. וחלק מהתפקיד של חיי המשפחה הוא להבטיח שהמשפחה תוסיף להתקיים ושבגידה אנוכית במשפחה תמיד תביא עמה מחיקה מהספר הנצחי והגדול של העם היהודי. לכן במסגרת ההכנות שלנו לחג פסח הפסח צריך להוסיף גם את חידוש המחויבות לרציפות המשפחה ולצמיחתה. אם רעיונות פסח האלה יחלחלו לתודעה וללב כשנעסוק בכל ההכנות הגשמיות והעבודה הגופנית לקראת החג, נוכל להיות בטוחים שהפסח הזה, כמו כל פסח אחר בעבר ובעתיד, יהיה מיוחד, משמעותי ושמח לכל המשתתפים בו.
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

האזינו האזינו – עם זו יצרתי
הדבר שמגן ומציל את עם ישראל במצבי חירום הוא התפקיד והיעוד האלוקי המונח אך ורק על כתפי ישראל עד כי העולם כולו תלוי בו ובסגולתו

אורות התשובה - הרב הראל כהן מכאב התשובה לאור השמחה
אורות התשובה פרק ז, ז | פרק ח, א-ב
השיעור עוסק במתח שבין כאבי התשובה והייסורים הנפשיים הנלווים לניתוק מהחטא, לבין תחושת השמחה והשחרור הנובעות מתיקון הנפש. דרך פסקאותיו של הרב קוק באורות התשובה, מתבאר כיצד הכאב על העבר איננו גורם לייאוש אלא מהווה תהליך ריפוי עמוק המרומם את האדם.

צום גדליה צום גדליה: מצמיחת חורבן לבניין
השיעור מעמיק במשמעותו של צום גדליה בתוך עשרת ימי תשובה, ומסביר כיצד הייאוש של רוצחי גדליה החריב את הסיכוי להמשכיות היישוב היהודי לאחר החורבן. דרך השוואה בין דברי הרמב"ם לגמרא ולחטא נדב ואביהוא, מודגש המסר שגם מתוך השבר הגדול ביותר אסור להתייאש, אלא יש להמליך את רצון ה' ולפעול לתיקון.

ענינו של ראש השנה סוד השופר ופנימיות ראש השנה
השיעור עוסק במשמעותו הפנימית והעמוקה של השופר, שאינו רק מצווה מעשית אלא ביטוי לתפילת הנשמה ולחיבור לשורש ההוויה, הבינה ותיקון העולם העתידי. מתוך כך מוארים סדר הברכות של ראש השנה והשאלה ההלכתית והרעיונית של הימנעות מתקיעת שופר כאשר החג חל בשבת.

שמונה פרקים לרמב"ם כוח המדמה בשירות הקודש
שיעור 4
השיעור עוסק במהותו ובחשיבותו של כוח המדמה כגשר הכרחי המתרגם את רעיונות השכל המופשטים לציורים מוחשיים, עולם הרגש והמעשה. דרך דברי הרמב"ם, הראי"ה קוק וההקשר לערב ראש השנה, מובהר כיצד חיבור הדמיון לעבודת ה' מונע טעויות ומעניק חיות מעשית לקיום המצוות.

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן בית מלון נחשב כצרכי הרבים ולכן רשאים לעשות בחול המועד כל הנצרך אפילו במעשה אומן

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א עוצמת התפילה והרצון המעלה הכל
חלק ג' פסקה כ"ד , כ"ה
השיעור עוסק בתפילה כביטוי לכמיהת כל הבריאה אל מקורה האלוקי, כאשר האדם מרכז בתוכו את שאיפות היקום כולו ומעלה אותן. דרך כוח הרצון והדבקות, התפילה מתגלה כפעולה ממשית במציאות המחברת את העולם למקור הברכה והחיים.

יומא אכילת מאכלים שאינם ראויים ביום הכיפורים
יומא דף פ"א
השיעור עוסק בגדרי איסור אכילה ביום הכיפורים ובמאכלים שאינם ראויים, תוך ניתוח מחלוקת הראשונים בדין אכילתם בכמות מרובה ובחצי שיעור. באמצעות עיון בשיטות הרמב"ם, הראבי"ה והגר"א, נבחנת השאלה האם איסור היום מוגדר כחובת "שביתה מעינוי" או כאיסור אכילה רגיל.

ענינו של ראש השנה מלידת חיה להולדת אדם
השיעור מעמיק בביטוי "היום הרת עולם" ומבאר כי האדם נברא כחיה פראית שתפקידה להוליד ולפתח את צלם האלוקים שבה מן הכוח אל הפועל. מתוך כך מוארים מהות יום ראש השנה, מעמדם הייחודי של ישראל בדין כממליכי המלך, והמבט השלם שלעתיד לבוא שיתגלה כ"יום שכולו שבת".














