ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- הלכה מחשבה ומוסר
- עבודת ה', מצוות ותשובה
- הפצת יהדות
אני חייב לשמוע את ההודעות מיד מפני שאולי קרה משהו ויש מצב חירום שדורש את תשומת לבי ואולי אפילו את תשובתי מאוחר בלילה. על אף שברוב המקרים ההודעות האלה יכולות בהחלט להמתין למחרת היום, אני חש שאני חייב להאזין להן על אף שעכשיו אצטרך יותר זמן כדי להיכנס למצב "הכנה לשינה", וכל זאת רק משום שההודעות האלה קיימות והמתקשר מצפה ממני להגיב.
נולדתי בזמן ובמקום שבו במספרי טלפון היו רק ארבע ספרות, ואנשים דיברו עם בן אדם אמיתי שנקרא "מרכזן" כדי לבצע את השיחה. הטלפון בבית שלנו היה אחד מארבעה בתים שהיו מחוברים בקו משותף, ואיש לא העלה בדעתו לחבר משיבון לטלפון שלו. אין ספק שהתקדמנו, לפחות בפן הטכנולוגיה של הטלפון.
אך הנוסטלגיה שמשתלטת על אנשים בגילי אומרת לי שהחיים היו פחות מלחיצים כשלא היו משיבונים בטלפונים שלנו והטלפונים הניידים המופלאים עוד לא הפכו למרכז הקיום היומיומי שלנו.
גם בשמים יש כנראה משיבון שמקבל את השיחות והבקשות שלנו. אין ספק שאלקים הכל-יודע והכל-יכול מודע מיד לכל הבקשות ולכל התחינות שמופנות אליו. עם זאת, לא תמיד אנחנו מקבלים תשובה מיידית לפניות שלנו. לעתים אנחנו נאלצים להמתין, ולעתים ההודעות שלנו מוקלטות במשיבון השמימי עד לטיפול במועד מאוחר יותר.
אך לעולם אין התעלמות מהשיחות שלנו, מפני שהמשיבון השמימי תמיד פועל. לפי המסורת והאמונה היהודית, יכולים להחזיר לנו צלצול, כביכול, משמים גם כעבור שנים או אפילו דורות. אבל ברגע שההודעה שלנו הוקלטה במשיבון השמימי, היא נשארת שם עד שהקב"ה מטפל בזמנו ובדרכו ומשיקוליו שלו.
מהתלמוד אנחנו למדים שלא רק המילים והבקשות שלנו מתועדות בשמים, אלא אפילו הדמעות שלנו, אף שהן דוממות ופרטיות ביותר, מאוחסנות בכספות בשמים, ושערי הדמעות לעולם אינם נסגרים או ננעלים. הדמעות לא מצריכות תגובה של "השאירו הודעה". הן מיד נמדדות, נספרות ונלקחות בחשבון.
בחברה מאצ'ואיסטית, דמעות לעתים נחשבות לסימן של חולשה באישיות ובאופי. ביהדות הן נתפסות כשמן לנשמה וכאחד המפתחות לקדושה רגשית וליציבות פסיכולוגית.
שיחת הטלפון של העם היהודי אל השמים לפני אלפי שנים בעניין השבת הריבונות הלאומית שלנו במולדתנו העתיקה, בארץ-ישראל, נשארה מוקלטת במשיבון הרבה זמן. בשמים לא מחקו את אותה שיחה מקורית מהמשיבון, והעם היהודי לא הפסיק להשמיע את הבקשה הזאת שוב ושוב, מיליוני פעמים באלפי שנות הגלות. ובמפתיע, כנגד כל הסיכויים והתחזיות הרציונאליות, קיבלנו לשיחה הזאת מענה משמים, וכל הדמעות שהזלנו על הגלות ועל הרדיפות נלקחו בחשבון והפכו בעצם לדלק להתחדשות לאומית לבניית האומה.
אולי כשאני מתגבר על התסכול שאני חש בגלל הצורך להאזין לכל ההודעות במשיבון שלי ולענות עליהן, אני עושה זאת מתוך רצון ללכת בדרכי הקב"ה. המשיבון השמימי מקליט את השיחות הנכנסות שלנו, אך לא מראה מתי כל שיחה תקבל מענה. עם זאת, אנחנו בטוחים שהתשובה תגיע בסופו של דבר ושהפנייה שלנו לא נחשבת מיותרת או ראויה להתעלמות.
המסתוריות בחיים הפרטיים ובחיים הלאומיים שלנו כיהודים לא פעם מכריעה אותנו ואפילו מרפה את ידינו. אולם עלינו צריכים לזכור תמיד שהשארנו הודעה במשיבון השמימי, שאיננו לבד בשום אופן ושלא נשכחנו, עם כל הקשיים והתקוות שלנו.

אנחנו קודש למענך

הלכות קבלת שבת מוקדמת

כשהתמיד בוטל - החומות קרסו

"בזאת התורה" - איזו תורה?

סוד ההתחדשות של יצחק

מה חז"ל באמת רצו שנרגיש בין י"ז בתמוז לט' באב?

חכמת התורה ומדעים

כיצד הופכים את צום עשרה בטבת לששון ולשמחה?

לא בדיבורים אלא במעשים: הדרך היחידה לחיבור בעם ישראל

מה המשמעות הנחת תפילין?

שורש הזוגיות בדורנו - מהקודש פנימה אל הבית
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

צבא גבולות המחנה
סוגיית ההפרדה המגדרית בצבא אינה דומה לעבודה משותפת של גברים ונשים בחיים האזרחיים. תנאי הלחימה, הצפיפות והקרבה הממושכת יוצרים מציאות ייחודית שבה שאלת הגבולות ודיני צניעות מקבלים משמעות אחרת

רביבים העבודה - תפקיד האדם בעולם
חובה על האב ללמד את בנו אומנות, כלומר מקצוע | גם אם הבן יבחר להקדיש את חייו לתורה, עדיין מוטל על האב ללמד את בנו אומנות | הברכה שה' מביא לאדם מגיעה על ידי חריצותו של האדם בעבודתו | ההתבטלות מעבודה כרוכה באיסורי תורה ובחילול השם | ההתבטלות מעבודה היא התבטלות מאחד מתפקידיו היסודיים של האדם, שנברא "לעובדה ולשומרה", ומביאה את האדם לידי עבירה

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש פרשת חקת
וַיֵּשֶׁב בְּאֶרֶץ טוֹב. מהי שמה המקורי של ארץ טוב ומדוע שינו את שמה | האם יש הבדל בקריאת התורה בין שירת הים, שירת הבאר ושירת משה בפרשת האזינו | מה הטעם שמשה רבינו הניח את נחש הנחושת על עמדו, ורק חזקיהו מלך יהודה עמד ושברו שלא יוכלו לעבוד אותו | ראיה בפרשה שבכל ארבעים שנה שהיו בני ישראל במדבר לא היה רוצח נפש בשגגה. ועוד!

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א יסוד ועיקר העבודה הרוחנית
דרך הקודש ג' פסקה ה-ו
הרב מבאר כי יסוד העבודה הרוחנית מושתת על אמונה והכרת הערך היחסי והתלות המוחלטת של העולם והאדם בבוראו. בנוסף, הרב מסביר כיצד מודעות עמוקה זו מובילה לתהליך מתמיד של התעלות ודביקות באור האלוקי, ששיאו והשלמתו באים לידי ביטוי בהפיכת הרע לטוב והחושך לאור.

מאמר שלישי גבולות ההיגיון במצוות כיבוד הורים
מאמר שלישי המשך סיכום פסקה ז'
השיעור בוחן את גבולות ההיגיון בקיום מצוות שנדמות שכלתניות, כמו כיבוד אב ואם וברית מילה, תוך הדגשה שיהודים מקיימים אותן כגזירה אלוקית מוחלטת שמעבר לטבע האנושי. דרך עיון בסוגיות מהגמרא, פסיקות הרמב"ם והסברי ספר הכוזרי, מודגשת המסירות והשמחה העל-טבעית הנדרשות במצוות אלו.

יסודות הש"ס יסודות דיני הקדשות
דיני ההקדשות אינם קשורים רק לסדר קדשים, אלא גם לנדרים ולדיני ממונות. בשיעור מובאות החלוקות הבסיסיות בין קדושת דמים לקדושת הגוף, קדושת פה וקדושת כלי, קניין הגוף וקניין פירות, החלוקות המקבילות והיחס ביניהן.

אורות התשובה - הרב הראל כהן החיבור בין תשובת היחיד לתיקון העולם
אורות התשובה פרק ה, פסקה ז-ח
ישנה דו- סטריות בין הדחף של העולם לתשובה והתקדמות לבין תשובת האדם ורצונו להיטיב: הן מעוררות זו את זו בהדדיות.

אורות ישראל ותחייתו בין הרצון הטוב להדרכה האלוהית
השיעור עוסק במגבלותיו של "הרצון הטוב" כשהוא מנותק מהדרכה מעשית, ומבקר את הנצרות שבחרה להישען עליו בלבד תוך נטישת חוקי התורה והמצוות. לעומת זאת, מודגש כי תפקידה של כנסת ישראל הוא לחבר את הרצון הטוב הפנימי אל ההדרכה והחוקיות האלוהית, ובכך לסלול את הדרך לתיקון ולהארת אומות העולם כולן.

חקת סוד פרה אדומה ושירת הבאר
הרב מסביר כי מצוות פרה אדומה מסמלת קבלת עול מלכות שמיים מוחלטת, ומדגיש את ייחודיותן של הלכות הטומאה והטהרה השייכות לעם ישראל בלבד בזכות קדושתו וקבלת התורה. בנוסף, הרב מתאר כיצד התבטלות ראשונית זו מובילה בסופו של תהליך לחיבור פנימי, טבעי ושמח אל התורה, המשתקף ב"שירת הבאר" ומביא בסופו לתיקון העולם ולניצחון מוחלט על המוות ועל יצר הרע.

מאמרי הראי"ה - הרב ש.י וייצן מלחמת עולם הקודש והחול ושם הוויה
מאמרי הראי"ה - מאמר "נאדר בקודש" סעיף ד'
הרב זצ"ל ממשיך את הפיסקאות הקודמות ואחרי שהוא מדגיש את התפיסות של עולם הקודש והחול הוא אומר שיש את שם הוויה שהוא השורש של שני מלחמות הללו.



















