בית המדרש

  • שבת ומועדים
  • הלכות ערב פסח
לחץ להקדשת שיעור זה

רענון לפסח

undefined

הרב משה כץ

ניסן תשע"ו
2 דק' קריאה
ערב פסח וכולנו עסוקים בהכנות לפסח. זו ההזדמנות לערוך ניקיון מוחלט, גשמי ורוחני, לקראת יום ההולדת של עמנו הקדוש והטהור. כל הטבע בחוץ פורח ומתחדש, סימן א-לוקי לאופיה של התקופה, ולסיעתא דשמיא המיוחדת המתחדשת על כל עם ישראל בכלל ועל כל יהודי בפרט, גברים, נשים וילדים. את העובדה הזאת אסור שהעבודה הפיזית הקשה תשכיח מאיתנו.

ירקות עלים : למרות שהנושא אינו חדש, יש צורך לחזור עליו שוב ושוב כי על כל חרק יש איסורי דאורייתא חמורים של חמשה לאווים. הרבנות הראשית הגדירה מהם נהלי השיווק המותרים לירקות עלים מתוצרת מפוקחת מתולעים. המכירה אפשרית גם כשיש עדיין חרקים על הירקות, בתנאי שמצוין על השקית שיש להשרות את הירק במי סבון ולשטוף אותו היטב. למשל, מותר לחברה לשווק ראש חסה שיש עליו עד חמישה חרקים. מובן לפי זה, שההשריה במי הסבון והשטיפה בזרם מים חזק תחת הברז הכרחיות, ואין שום אפשרות לוותר עליהן לפני השימוש בירקות הללו. אין צורך בכמות גדולה של סבון בזמן ההשריה (לליטר מים - כמות של נטלה - מספיקה חצי כפית סבון! אם נשים קודם את המים ואחר כך נוסיף את הסבון ונערבבו בעדינות, נימנע את היווצרות בועות הסבון המשאירות בירק טעם של סבון).

מצה : יש רמות שונות של כשרות במצות. הגבוהה ביותר היא מצה השמורה משעת הקצירה, ואילו ברמה הבסיסית ביותר נמצאות מצות השמורות מהחמצה רק משעת הטחינה של הקמח. חלוקה זו שייכת בכל דבר שיש בו רכיבים של מצה או של קמח מצה. מי שמקפיד לאכול במשך כל ימי החג אך ורק מצות השמורות משעת הקצירה, צריך לבדוק היטב את ההכשר ואת הרכיבים של מוצרים המכילים קמח מצה. כדוגמא לבעייתיות שבדבר, נתקלנו בבית מלון שהייתה עליו השגחת "מהדרין" לפסח, אך במטבח השתמשו במצות רגילות ובקמח מצה שאינו ממצה שמורה משעת הקצירה , אף שהמקום הוגדר כ"כשר למהדרין".

חמץ בתבלינים : בתבלינים רבים יש חשש לחמץ המעורב בהם, ואין אמת בהנחה שהתבלינים שאנו קונים במהלך כל השנה הם בעצם כשרים גם לפסח. חייבים לרכוש תבלינים חדשים לגמרי עם הכשר מיוחד לפסח. יש מספר תבלינים שהחשש לחמץ בתוכם הוא משמעותי מאוד (כמו: כמון, חילבה, הל וקצח) וחייבים לקנותם אך ורק עם הכשר לפסח ברמת כשרות גבוהה!

הכשרת כלים : האדמו"ר הזקן מחב"ד כותב בספרו "שולחן ערוך הרב", שיש מכשלה גדולה מאוד כאשר הגעלת הכלים נעשית אצל אדם שאינו בקי בהלכות ובמעשה הכשרה. לעתים אפשר לראות דוכנים להכשרת כלים המאוישים על ידי כמה נערים, שמן הסתם אינם עומדים בדרישתו של האדמו"ר הזקן. אמנם כיום, בגלל השפע הגדול שיש בעולם כולו ובישראל בפרט, אנו מגעילים פחות כלים מבעבר, אך עדיין חשוב מאוד לפקוח עין בעניין הזה.



את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il