ישיבה בית המדרש
בית המדרש
- מדורים
- חמדת ימים
- שיעורים נוספים
- שבת ומועדים
- יום העצמאות
- עניינו של יום
אחד מסממני ההתקדמות הרוחנית שחלה מאז, הוא העובדה שנציין את היום דווקא ביום חמישי, ד' באייר, כדי למעט בחילול שבת, שעלול לנבוע מציון היום בתאריך המדויק.
בדברינו, בשבועות הקרובים, ננסה להאיר נקודות שקשורות להתקדמות התורנית ולמהפכות רוחניות חיוביות המתרחשות בחסדי ד' מול עינינו. ננסה גם להציע הצעות לכיוון העתיד, שיהיה עוד יותר טוב, בעז"ה יתברך. נשתדל ללכת בדרכו של אחד הענקים שניסה לשפוך אור על חשיבות המאורעות כבר בשנים הראשונות אחרי קום המדינה, מרן הגר"ש ישראלי תלמידו של הראי"ה, זצ"ל.
בשנת תש"ח, רוב רובו הגדול של מנהיגי הציבור, ראה בהקמת המדינה, פתרון פוליטי מדיני-בית לאומי, שיבטיח לעם ישראל את עתידו. מדינת ישראל תגן על אזרחיה ועל יהדות העולם. היא תבטיח, כי מאורעות השואה הנוראה, שהסתיימה כשלש שנים קודם לכן, לא יחזרו ח"ו. האמונה בצור ישראל וגואלו ומורשתנו התורנית, הסתתרו רק ברקע, תוך אזכור בפתיחה של מגילת העצמאות שהמדינה שתקום תהיה יהודית ודמוקרטית.
בפועל, שבעים שנה לאחר מכן, מדינת ישראל היא מעצמה של לימוד תורה, כמות הלומדים וכלי העזר המפותחים בה, שפותחים את שערי הלימוד לרבים, והגיוון העצום המוצע לציבור, אין להם אח ורע בתולדות עמנו. ניצול ההתפתחות הטכנולוגית, תורם אף הוא ליצירת אפשרויות, שדורות קודמים יכלו רק לחלום עליהם. יכולות החשיבה המופשטת, שהן הבסיס ליצירתיות הנובעת מהעמקה, הן אחד מסממני הדור שלנו. ציבור רחב נחשף גם בהשכלתו הכללית לעושר העצום היישומי שנובע מכך.
הגיע הזמן להתקדם עוד יותר. להעלות גם את איכות הלימוד בשני כיוונים. לפני למעלה משלושים שנה, מכון "ארץ חמדה" קיבל עצמו לפתח בית מדרש, שיגדל תלמידי חכמים, לא רק בעלי ידע עצום אלא גם עם יכולות הבנה והעמקה, שיציעו מתוך יראת שמים, יצירתיות תורנית וחדשנות לימודית, בדרכו של מו"ר הגר"ש ישראלי זצ"ל. עתה הגיע הזמן להעביר מגמה זו, לפסים מעשיים, גם לציבור היותר רחב. תכנית "מורנו" מציבה אתגר כזה גם ל'בעלי בתים', בעלי רקע תורני ויכולות ניתוח לימודיות. הטכנולוגיה החדשה מאפשרת לנו להציע "עושר תורני" זה גם לרבני התפוצות ול'בעלי הבתים' באשר הם שם (בקרוב גם באנגלית).
הציבור החרדי, שהיה שותף לשמחה הגדולה על הקמת מדינת ישראל וההצלה הגדולה במלחמת השחרור והעצמאות, שינה כיוון תוך זמן קצר. המפלגה המאוחדת ב,ג,ד שהחלה להתגבש לקראת מערכת הבחירות הראשונה, לא החזיקה מעמד ומגמת ההתבדלות, שנבעה מחשש של השפעות חילוניות פנימה, הלכה וגברה. רגשות ניכור תפסו את מקום האחדות.
ההבנה שדווקא הקמת מדינת ישראל, אחרי חורבן עולם התורה באירופה, היא שאפשרה את פריחתו מחדש, הולכת ומעמיקה. גם מבחינה מעשית יהדות התפוצות (על כל מגזריה) שולחת את מיטב בניה ללימוד תורה, דווקא כאן במדינת ישראל. ההבנה שארץ הקודש בזכות מדינת ישראל, היא המקום בו חייב לעבור כל מי שרוצה בסיס תורני לחייו, תופסת מקום משמעותי גם בבניין הרוחני של חלקי העם, שחששו בעבר מפני מדינת ישראל והשותפות בבניינה. כל זה מאפשר יצירת מצע של שיח תורני, מעמיק בתוך עולם התורה, על כל חלקיו, שיביא יותר אחדות וממילא יותר עוצמה למדינתנו הנפלאה.
מתוך הבנה זו נתגבר ונודה לקב"ה דווקא בימים מיוחדים אלה, שבין פסח (גאולה פיזית) ושבועות (גאולה רוחנית).
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות פרשת חיי שרה תשפז
לְפִי שֶׁעַל יְדֵי בְשׂוֹרַת הָעֲקֵדָה, פָּרְחָה נִשְׁמָתָהּ מִמֶּנָּה וּמֵתָה. הרי קי"ל שְׁלוּחֵי מִצְוָה אֵינָן נִיזּוֹקִין? ואיך מתה שרה על ידי המצוה. וַיֹּאמְרוּ נִקְרָא לַנַּעֲרָ וְנִשְׁאֲלָה אֶת פִּיהָ. מה תלמוד לומר אֶת פִּיהָ, הול"ל 'ונשאל אותה'. כיצד נשא אברהם את הגר בת פרעה שהיא מצרית, וישראל אסור במצרית.

מידות הראי"ה מידת הברית: מוסר טבעי ומושכל
ברית א'
השיעור עוסק במושג הברית כהטבעה מוסרית פנימית ובלתי תלויה, המהווה את טבעו הבסיסי והישר של האדם. בהמשך מוסבר כיצד פגם הברית מערער את הטבעיות הזו, ומדוע תיקונו דורש מעבר לעבודת ה' תבונית ומאומצת הנובעת מתוך שכל ותשובה מאהבה.

וירא מהכנסת אורחים ועד בירור הייעוד
שיחת מוצ"ש פרשת וירא
השיעור עוסק בגדריה ומשמעותה של מצוות הכנסת אורחים ככוח של קירוב וחסד, תוך השוואה בין מקורות שונים והעמקה בדמותו של אברהם אבינו. בהמשך נבחנים הניסיונות וההיפרדויות בחיי אברהם כמסע של בירור רוחני, המחדד את ייחודו ומעלתו של עם ישראל.

שם משמואל על הפרשה ההבדל בין יצחק לאברהם
שם משמואל על הפרשה - וירא - חלק א'
תפקיד של כל אחד מהמלאכים שבאו אל אברהם. לידת יצחק, שהוא מידת הגבורה, לאברהם, שהוא מידת החסד, בהתאם לציווי ה' לאברהם על מצוות מילה. כשצדיק נמצא בעיר הוא מושך אליו קדושה שמביאה שפע ודוחה את החושך.

שיעורים בספר יהושע הטבע והנס בארץ ישראל
יהושע פרק ג'
למה חשוב לומר שתהליך מעבר הירדן מתחיל בבוקר? מהי חשיבותו של ארון הברית באירוע מעבר הירדן? כיצד נכנסו כל עם ישראל יחד בין שני בדי ארון הברית, ואיך זה מסתדר עם דברי יהושוע שאמר לעם להתרחק מארון הברית?

מאמר שלישי מדרגת החסיד וראיית המלאכים
מאמר שלישי המשך פסקה י"א
השיעור עוסק במדרגתו הרוחנית של ה'חסיד' בספר הכוזרי, החווה השגחה אלוהית מתמדת ומודעות עמוקה לבורא בכל תנועה ודיבור. מתוך כך נידונה המחלוקת בין הרמב"ם לרמב"ן ולריה"ל סביב ממשות ההתגלות של מלאכים בעולם והשגתם על ידי יחידי סגולה.

וירא הכנסת אורחים בפרשה ובהפטרה ובשורת הולדת בן באורח ניסי - פרשת 'וירא'
אברהם אבינו והאישה השונמית מכניסי אורחים, ושניהם מתבשרים בהולדת בן, אשר אינם יודעים מה יעלה בגורלו. שרה והשונמית גבורת האימהות.

רביבים לימוד גמרא ועיון לנשים
חובה לנשים להרחיב ולהעמיק בלימוד התורה וההלכה, תוך הבנת ההיגיון הפנימי שבתורה, כפי שעולה מהתלמוד ומפרשיו | בכלל זה חובה ללמוד באופן כללי גם את המצוות שאינן נוגעות למעשה | פסקו הראשונים שאין ללמד את הבת תורה, שמא מתוך לימודה תורֶה היתר בדברים אסורים | אולם אישה שרוצה ללמוד מעצמה, רשאית ללמוד תנ"ך ותורה שבעל פה בעיון, ויש לה שכר על כך | בכל הדורות היו נשים שלמדו תורה והגיעו בה לרמה גבוהה

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות פרשת וירא תשפז
בְּאֵלוֹנֵי מַמְרֵא – הוּא שֶׁנָּתַן לוֹ עֵצָה עַל הַמִּילָה . איך שאל אברהם אע"ה עצה אם לקיים ציווי המקום. וְהִנֵּה שְׁלֹשָׁה אֲנָשִׁים - אצל אברהם המלאכים נדמו כאנשים, גם אצל לוט נדמו כאנשים דכתיב וַיַּעַשׂ לָהֶם מִשְׁתֶּה וּמַצּוֹת אָפָה וַיֹּאכֵלוּ. והכתוב קראם מלאכים מה הטעם לשינוי לשון הכתוב. בְּיוֹם הַמִּשְׁתֶּה הֵבִיאוּ הַשָּׂרוֹת בְּנֵיהֶן עִמָּהֶן וְהֵנִיקָה אוֹתָם שרה. קשה איך היתה מותרת להניק את התינוקות של הגויים. ונפסק בשו"ע ישראלית לא תניק לבן עובד כוכבים אפילו בשכר.

וירא פרשת וירא – שותפים עם השם
איך ייתכן שהקב"ה בורא העולם אומר שאינו יכול להפוך את סדום מבלי לגלות זאת תחילה לאברהם אבינו? מה ההגיון?













