ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- משפחה חברה ומדינה
- גאולה ונבואה
- חבלי משיח
- ספריה
- יש שואלים
- גאולה
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
ר' אברהם בן דוד
בדור זה יש נשמות רבות, שאף-על-פי שהן נגועות במעשים רעים ובדעות רעות מאד, ד' ישמרנו, מכל-מקום אור הסגולה מאיר בהם ועל-כן הם מחבבים מאד את כללות ישראל וחושקים בארץ-ישראל ובכמה דברים טובים ויקרים מהמידות שמקורן בסגולת ישראל. אמנם לפעמים מתגבר חושך כזה, שמפסיק את הופעת הסגולה גם כן. וזה במי שבא במידה זו להיות חס ושלום שונא ישראל, דורש רעה להם בפועל ובציפיית הלב, כמו המינים. ועל אותם שאיבדו גם את הסגולה הפנימית שלהם, עליהם אמר דוד המלך עליו השלום: "הלא משנאיך ד' אשנא" (תהלים קלט, כא). ואולם לאותן הנשמות שהסגולה הישראלית לבדה מתגלה בהן, שהן לא איבדו אותה, אף-על-פי שמעשיהן מקולקלים, יש להן תרופה, כי תוכן יפה למרות שחיצוניותן רעה. וכך הוא אופי הדור של עקבתא-דמשיחא: טוב בפנימיותו ורע בחיצוניותו.
וכך גם פני המציאות בדור הזה: מבחוץ נראה שהכל רע, שלכאורה נסוגים כל הזמן, שכביכול המצב הולך ומידרדר, הסכנות מתרבות וכל יום קללתו מרובה משל חבירו. אלא שכל זה מבחוץ, בהסתכלות שטחית, אבל במבט עמוק יותר, חודר יותר, מקיף יותר, רואים שההיפך הוא הנכון: כל הזמן מתקדמים ועולים. אמנם העלייה היא קשה, מעייפת, מתישה, אבל היא נמשכת, המשברים הם לצורך תיקון. נהרסים בתים קטנים על-מנת לבנות במקומם בתים גדולים. לפעמים נראה שנעצרים ונסוגים, אך כל זה לצורך קפיצה חדשה קדימה. לא כל אחד מוכשר לראות את הדברים במבט עמוק שחודר לפני ולפנים, שמבקע את הקליפה החיצונה של המאורעות ורואה את תוכנם ושורשם הפנימי של התהליכים וגם של הדור. כזה היה רב יוסף שאמר 'יבוא ואראנו' למרות כל הצרות שיהיו באותו הזמן.
כזה היה מבטו של הרב אברהם יצחק הכהן קוק, זכר צדיק לברכה, על הדור.

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א
ראש מוסדות ישיבת בית אל, לשעבר רב הישוב בית אל, מייסד ערוץ 7. מתלמידיו הקרובים של מרן הרצי"ה זצ"ל
לקורות חייו המלאים לחץ כאן.

עולת ראי"ה - הרב זלמן מלמד "לפיכך", "ולשבחך", "ולפארך", "ולברך ולקדש", "ולתת שבח"
עולת ראיה – קריאת שמע זוטא

מה עושים בעשרה בטבת שחל בשישי?

המדריך המלא לבדיקת פירות ט"ו בשבט

הצוואה של חללי צה''ל לעם ישראל

איך עושים קידוש?

האם מותר לפנות למקובלים?

תחילת החורבן: ביטול קרבן התמיד

איך מותר להכין קפה בשבת?

הפלונטר בצד ימין של הלוחות

הלכות תשעה באב שחל במוצאי שבת

אנחנו קודש למענך

כשהתמיד בוטל - החומות קרסו
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

צבא גבולות המחנה
סוגיית ההפרדה המגדרית בצבא אינה דומה לעבודה משותפת של גברים ונשים בחיים האזרחיים. תנאי הלחימה, הצפיפות והקרבה הממושכת יוצרים מציאות ייחודית שבה שאלת הגבולות ודיני צניעות מקבלים משמעות אחרת

רביבים העבודה - תפקיד האדם בעולם
חובה על האב ללמד את בנו אומנות, כלומר מקצוע | גם אם הבן יבחר להקדיש את חייו לתורה, עדיין מוטל על האב ללמד את בנו אומנות | הברכה שה' מביא לאדם מגיעה על ידי חריצותו של האדם בעבודתו | ההתבטלות מעבודה כרוכה באיסורי תורה ובחילול השם | ההתבטלות מעבודה היא התבטלות מאחד מתפקידיו היסודיים של האדם, שנברא "לעובדה ולשומרה", ומביאה את האדם לידי עבירה

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש פרשת חקת
וַיֵּשֶׁב בְּאֶרֶץ טוֹב. מהי שמה המקורי של ארץ טוב ומדוע שינו את שמה | האם יש הבדל בקריאת התורה בין שירת הים, שירת הבאר ושירת משה בפרשת האזינו | מה הטעם שמשה רבינו הניח את נחש הנחושת על עמדו, ורק חזקיהו מלך יהודה עמד ושברו שלא יוכלו לעבוד אותו | ראיה בפרשה שבכל ארבעים שנה שהיו בני ישראל במדבר לא היה רוצח נפש בשגגה. ועוד!

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א יסוד ועיקר העבודה הרוחנית
דרך הקודש ג' פסקה ה-ו
הרב מבאר כי יסוד העבודה הרוחנית מושתת על אמונה והכרת הערך היחסי והתלות המוחלטת של העולם והאדם בבוראו. בנוסף, הרב מסביר כיצד מודעות עמוקה זו מובילה לתהליך מתמיד של התעלות ודביקות באור האלוקי, ששיאו והשלמתו באים לידי ביטוי בהפיכת הרע לטוב והחושך לאור.

מאמר שלישי גבולות ההיגיון במצוות כיבוד הורים
מאמר שלישי המשך סיכום פסקה ז'
השיעור בוחן את גבולות ההיגיון בקיום מצוות שנדמות שכלתניות, כמו כיבוד אב ואם וברית מילה, תוך הדגשה שיהודים מקיימים אותן כגזירה אלוקית מוחלטת שמעבר לטבע האנושי. דרך עיון בסוגיות מהגמרא, פסיקות הרמב"ם והסברי ספר הכוזרי, מודגשת המסירות והשמחה העל-טבעית הנדרשות במצוות אלו.

יסודות הש"ס יסודות דיני הקדשות
דיני ההקדשות אינם קשורים רק לסדר קדשים, אלא גם לנדרים ולדיני ממונות. בשיעור מובאות החלוקות הבסיסיות בין קדושת דמים לקדושת הגוף, קדושת פה וקדושת כלי, קניין הגוף וקניין פירות, החלוקות המקבילות והיחס ביניהן.

אורות התשובה - הרב הראל כהן החיבור בין תשובת היחיד לתיקון העולם
אורות התשובה פרק ה, פסקה ז-ח
ישנה דו- סטריות בין הדחף של העולם לתשובה והתקדמות לבין תשובת האדם ורצונו להיטיב: הן מעוררות זו את זו בהדדיות.

אורות ישראל ותחייתו בין הרצון הטוב להדרכה האלוהית
השיעור עוסק במגבלותיו של "הרצון הטוב" כשהוא מנותק מהדרכה מעשית, ומבקר את הנצרות שבחרה להישען עליו בלבד תוך נטישת חוקי התורה והמצוות. לעומת זאת, מודגש כי תפקידה של כנסת ישראל הוא לחבר את הרצון הטוב הפנימי אל ההדרכה והחוקיות האלוהית, ובכך לסלול את הדרך לתיקון ולהארת אומות העולם כולן.

חקת סוד פרה אדומה ושירת הבאר
הרב מסביר כי מצוות פרה אדומה מסמלת קבלת עול מלכות שמיים מוחלטת, ומדגיש את ייחודיותן של הלכות הטומאה והטהרה השייכות לעם ישראל בלבד בזכות קדושתו וקבלת התורה. בנוסף, הרב מתאר כיצד התבטלות ראשונית זו מובילה בסופו של תהליך לחיבור פנימי, טבעי ושמח אל התורה, המשתקף ב"שירת הבאר" ומביא בסופו לתיקון העולם ולניצחון מוחלט על המוות ועל יצר הרע.

מאמרי הראי"ה - הרב ש.י וייצן מלחמת עולם הקודש והחול ושם הוויה
מאמרי הראי"ה - מאמר "נאדר בקודש" סעיף ד'
הרב זצ"ל ממשיך את הפיסקאות הקודמות ואחרי שהוא מדגיש את התפיסות של עולם הקודש והחול הוא אומר שיש את שם הוויה שהוא השורש של שני מלחמות הללו.
















