ישיבה בית המדרש
בית המדרש
- הלכה מחשבה ומוסר
- מידות ובין אדם לחברו
- לשון הרע
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
שלמה בן יעקב
רוני, אחת מבנות הכיתה חזרה הביתה בוכייה וסיפרה לאמא שלה, שהמורה העליבה אותה לפני כל הכיתה.
זה התחבר לאמא שלה עם העובדה שהמורה נתנה לה להמתין בחוץ 10 דקות תמימות בזמן אסיפת ההורים האחרונה, ובקיצור – המורה הזו מפלה בנות, והתנהגותה מתחת לכל ביקורת.
האם העלתה את העניין בווטסאפ, ושישו ושמחו... כולם נזכרו בבעיות...
וגם אותם אלו (הרוב המוחלט...) שעד היום היו מרוצות, וחשבו שהמורה היא אשת חינוך למופת, מאירת פנים, וקידמה את הבת שלהן בכמה נושאים חשובים מאד... נזכרו פתאום שבאסיפת ההורים האחרונה, הלוח בכיתה לא היה מחוק (שומו שמיים... איזו הזנחה וחוסר כבוד להורים), ו....
אף אחת לא טרחה לבדוק, מה בדיוק רוני עשתה קודם, מה אמרה לה המורה... וכשהתברר הדבר...כבר עברנו לווטסאפ הבא...
מוכר? פעם היה זה רב סרן שמועתי, מאז מהפכת הדיגיטציה, הוא קפץ בבת אחת לדרגת אלוף, ומסתובב במהירות הבזק בכל מקום. החפץ חיים כבר קרא לו מזמן 'לשון הרע'. וכיוון שכולם נכשלים בעוון אבק לשון הרע, הרי שגם אני בעוונותי לוקה בבעיה זו, ואיני ראוי לכתוב על כך, ובכל זאת בואו נתחזק ביחד, ואולי גם נגלה עצה קטנה שתחסוך לנו חלק מהבעיות.
דומה, שעוד לפני הנושא של לשון הרע, כדאי לכולנו לשים לב למצווה שמופיעה בפרשתנו, פרשת ראה, והיא מצוות המנוייה ב – תריג' מצוות, "לדרוש ולחקור העדים היטב", שנאמר "ודרשת וחקרת ושאלת היטב" (יג, טו), ומהעובדה שהתורה שבה וכפלה וחזרה על עצמה בעניין הדרישות והחקירות, למדו שבעדויות מסויימות צריך שבע חקירות, ויש עוד את נושא הבדיקות חוץ מהחקירות.
מעניין לגלות שיש מצווה וחובה להעיד לבית דין למי שיש לו עדות, יש גם איסור להעיד בשקר, ויש גם מצווה בפני עצמה לחקור ולדרוש את העדים.צריך לדקדק בדבריהם ולגלות שאין שקר ושדבריהם מדוייקים.
עוד יותר מעניין לגלות שמצווה זו זכתה במרוצת הדורות להדגשה מיוחדת. כולנו מכירים את פרקי אבות,המסכת שמביאה את תמצית ההנחיות המוסריות של חכמי המשנה. ממש התמצית של התמצית של דמותם ומשנתם המופלאה.
והנה, המסכת מתחילה בסקירת תולדות שלשלת קבלת התורה ומסירתה בישראל. שלשלת זו מוזכרת במשפט – "משה קיבל תורה מסיני, ומסרה ליהושע, ויהושע לזקנים, וזקנים לנביאים, ונביאים מסרוה לאנשי כנסת הגדולה". עד כאן דברי התורה שבכתב, מכאן מתחילים לפרט את דברי חכמי תורה שבעל פה. ומה האמרה הראשונה שמצוטטת מהחכמים? "הם אמרו שלושה דברים: הוו מתונים בדין..." להיות מתון בדין, פירושו – לחקור ולבדוק היטב את המאורע ואת דברי העדים (החינוך תסג).
ומכאן מוסר השכל לכולנו, להיות מתונים בדין, ולבדוק כל דבר בשבע חקירות ובדיקות, לפני שאנו רצים לדבר... מדובר בדיני נפשות... וכולנו הדיינים, העדים ולעיתים גם בעלי הדין...
ערב שנת הלימודים הבאה עלינו לטובה, כדאי לנו לקחת זאת לתשומת ליבנו, ויהי רצון שנזכה להינצל מטעויות, ומכוחם גם מלשון הרע!
ולכל הילדים, לכל המורים, ולכל ההורים, תהא שנת לימודים מתוקה פוריה ושמחה!
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות פרשת חיי שרה תשפז
לְפִי שֶׁעַל יְדֵי בְשׂוֹרַת הָעֲקֵדָה, פָּרְחָה נִשְׁמָתָהּ מִמֶּנָּה וּמֵתָה. הרי קי"ל שְׁלוּחֵי מִצְוָה אֵינָן נִיזּוֹקִין? ואיך מתה שרה על ידי המצוה. וַיֹּאמְרוּ נִקְרָא לַנַּעֲרָ וְנִשְׁאֲלָה אֶת פִּיהָ. מה תלמוד לומר אֶת פִּיהָ, הול"ל 'ונשאל אותה'. כיצד נשא אברהם את הגר בת פרעה שהיא מצרית, וישראל אסור במצרית.

תפילות, קידוש וסעודות הלכות הבדלה
השיעור עוסק בשאלת חיוב נשים בהבדלה ובאפשרות שלהן להבדיל בעצמן, תוך סקירת מחלוקות הראשונים והפוסקים הספרדים והאשכנזים. בהמשך נידונים הגדרים ההלכתיים של "חמר מדינה" והתנאים שבהם ניתן להשתמש במשקאות חלופיים ליין עבור הבדלה.

מאמר שלישי מדרגת החסיד וחיבורו לאלוקות
מאמר שלישי המשך פסקה י"א
השיעור עוסק בהגדרת דמות ה"חסיד" על פי ספר הכוזרי, כמי שחי את הנוכחות האלוקית בכל תנועה ואיבר בגופו. בהמשך לכך, נבחנים האופנים שבהם האדם מבטא קרבה זו הלכה למעשה – החל מכבוד השכינה, דרך מצוות כציצית ותפילין, ועד להרבות בברכות ובשבחים.

לנתיבות ישראל יסודות האמונה ואהבת ישראל שלמה
לנתיבות ישראל א' , מאמר מ"ז (א)
השיעור עוסק בחשיבות קבלת עול מלכות שמיים ולימוד התורה כבסיס לתיקון רוחני שמתחיל מתוכנו. מתוך כך מודגשת החובה לאהוב כל אדם מישראל ללא תנאי, מתוך הכרה בנשמתו הפנימית ובאחדות האומה.

מידות הראי"ה מידת הברית: מוסר טבעי ומושכל
ברית א'
השיעור עוסק במושג הברית כהטבעה מוסרית פנימית ובלתי תלויה, המהווה את טבעו הבסיסי והישר של האדם. בהמשך מוסבר כיצד פגם הברית מערער את הטבעיות הזו, ומדוע תיקונו דורש מעבר לעבודת ה' תבונית ומאומצת הנובעת מתוך שכל ותשובה מאהבה.

וירא מהכנסת אורחים ועד בירור הייעוד
שיחת מוצ"ש פרשת וירא
השיעור עוסק בגדריה ומשמעותה של מצוות הכנסת אורחים ככוח של קירוב וחסד, תוך השוואה בין מקורות שונים והעמקה בדמותו של אברהם אבינו. בהמשך נבחנים הניסיונות וההיפרדויות בחיי אברהם כמסע של בירור רוחני, המחדד את ייחודו ומעלתו של עם ישראל.

שם משמואל על הפרשה ההבדל בין יצחק לאברהם
שם משמואל על הפרשה - וירא - חלק א'
תפקיד של כל אחד מהמלאכים שבאו אל אברהם. לידת יצחק, שהוא מידת הגבורה, לאברהם, שהוא מידת החסד, בהתאם לציווי ה' לאברהם על מצוות מילה. כשצדיק נמצא בעיר הוא מושך אליו קדושה שמביאה שפע ודוחה את החושך.

שיעורים בספר יהושע הטבע והנס בארץ ישראל
יהושע פרק ג'
למה חשוב לומר שתהליך מעבר הירדן מתחיל בבוקר? מהי חשיבותו של ארון הברית באירוע מעבר הירדן? כיצד נכנסו כל עם ישראל יחד בין שני בדי ארון הברית, ואיך זה מסתדר עם דברי יהושוע שאמר לעם להתרחק מארון הברית?

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א עלייה רוחנית וסדר תיקון המידות
טהרת הנפש והמידות ח - י
השיעור עוסק בהדרכתו של הרב קוק לגבי המדרג הראוי בעבודת האדם, שבו לעיתים התעלות הדעת והשאיפה הרוחנית קודמות לתיקון המעשים והמידות בפועל. מודגש כי כאשר אדם נתקל במחסומים מעשיים או פסיכולוגיים, עליו להמשיך ולהתעלות בתחומים הרוחניים שבהם כוחו יפה, ומתוך כך יושפע ויתוקן גם עולמו המעשי והמוסרי.

מאמר שלישי מדרגת החסיד וראיית המלאכים
מאמר שלישי המשך פסקה י"א
השיעור עוסק במדרגתו הרוחנית של ה'חסיד' בספר הכוזרי, החווה השגחה אלוהית מתמדת ומודעות עמוקה לבורא בכל תנועה ודיבור. מתוך כך נידונה המחלוקת בין הרמב"ם לרמב"ן ולריה"ל סביב ממשות ההתגלות של מלאכים בעולם והשגתם על ידי יחידי סגולה.

מאמר שלישי השראת השכינה והחיבור למלאכים
מאמר שלישי המשך פסקה י"א
השיעור עוסק במושג השכינה ובגילויה לעם ישראל גם בזמן הגלות, תוך עיון במקורות חז"ל ובספר הכוזרי. בהמשך נידונה מדרגתו של החסיד המתבונן בהנהגה האלוקית, ומובאת המחלוקת בין הרמב"ם לרמב"ן סביב מציאותם וראייתם של מלאכים.

יסודות הש"ס מבוא עיוני לסוגיות השבת אבידה
השיעור עוסק בהבחנה היסודית בין חיובי מצוות (כגון מצוות עשה של השבת אבידה) לבין הגדרות משפטיות-ממוניות של דינים, בעלות ושמירה בדיני ממונות. עקרונות אלו משמשים כמבוא עיוני לפרק "אלו מציאות", תוך הדגמת יישומם בסוגיות מפתח כגון חיוב שומר אבידה, מכירת אבידה, ייאוש ושכר שכיר.

















