בית המדרש

  • שבת ומועדים
  • קרבן פסח
קטגוריה משנית
  • מדורים
  • הרה"ג זלמן מלמד
לחץ להקדשת שיעור זה

לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת

הרב מרדכי צמח בן מזל

undefined
2 דק' קריאה
חכמינו זכרונם לברכה אמרו: גדול השלום - כאשר ישראל מאוחדים הם מנצחים את אויביהם. דורו של אחאב שהיו עובדי עבודה זרה מכיוון שלא היו מספרים לשון הרע היו יוצאין למלחמה ונוצחים. וצריך להבין את דברי חכמים אלו: איך אפשר לאנשים מאמינים שומרי תורה להתאחד עם עובדי עבודה זרה. ויש לומר שהם לא כפרו בד' יתברך שמו, אלא הם האמינו בד' וגם עבדו עבודה זרה. ואכן אליהו הנביא מוכיח אותם בהר הכרמל: "עד מתי אתם פוסחים על שתי הסעיפים אם ד' הוא האלוקים לכו אחריו ואם הבעל לכו אחריו". כלומר, הם האמינו שד' אלוקי ישראל הוא אלוקי האלוקים, וכל הכוחות בעולם ממנו ית', אך בכל זאת נמשכו גם אחרי הבעל. זאת אומרת האמונה העיקרית בד' הייתה משותפת לכולם, וזה מה שאיחד את כולם כעם ישראל, ואחדות זו היתה חזקה, למרות הביקורת החריפה שהייתה לאנשי הקודש על הנכשלים בעבודה זרה. זה אומר שאפשר להתאחד סביב האמונה הגדולה הבסיסית העיקרית בד', למרות הפערים הגדולים בהתנהגות, וההבדלים בדרך קיום האמונה. האחדות אינה מחייבת לטשטש את הביקורת על הפגמים והטעויות של הטועים. הביקורת חייבת להיות בכל חומרתה. אך ההכרה שבשורש ובעיקר העמוק היסודי, יש הסכמה המאפשרת ומחייבת לשמור על האחדות כנגד האויב מבחוץ, כנגד הדעות שכופרות בעיקר המשותף ורוצות לכלות את הכול. אין צורך להמתין עד שהאויב יסכן ויאיים על עצם הקיום כדי להתאחד. אפשר וצריך להתאחד לפני האיום והסכנה. חכמינו אומרים על הפסוק "ופרעה הקריב" שפרעה הקריב את ישראל לאביהם שבשמים. ובכל דור ודור יש פרעה שמקרב את ישראל לאביהם שבשמים. אין צורך לחכות לאויב שיקרב אותנו זה לזה, ויקרב אותנו לאבינו שבשמים, צריך הדבר לבוא מעצמנו מתוכנו.
המגמה העתידית השלמה היא שהעולם כולו יתאחד לעבוד את ד', וזה יהיה על ידי עם ישראל המאוחד. בקרבן הפסח בפרטי עבודתו יש ביטוי למגמת האחדות. והמהר"ל מונה כמה וכמה פרטי עבודה שמראים זאת:
א. צריך לאכול אותו על כרעיו ועל קרבו לא מחולק אלא שלם.
ב. בבית אחד יאכל, לא בפיזור, בחבורה אחת לא בשתי חבורות.
ג. הקרבן הוא שה שהוא קטן בן שנה, וכאשר הוא לוקה באבר אחד כל האברים מרגישים, וכן ישראל אחד חטא כולם מרגישים.
ד. צריך לצלותו ולא לבשלו כי הבישול מפרק והצלייה דווקא מגבשת.
ה. עצם לא תשברו בו, אסור לחלק את העצמות.
לאמור חביב קרבן פסח שמבטא את מגמת האיחוד (ועיין עוד בגבורות ד' פרק ל"ו ופרק ס'). כל פעולה שמקרבת את אחדות ישראל בין בתוך המשפחה, בין בחיבור בין חבורות, היא מקרבת אותנו למגמה העתידית. אשרי מי שפועל למען האחדות.
פסח כשר ושמח.
ניווט מהיר
שיעורים באתר ישיבה
  • הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א
    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א
  • הגאון הרב אברהם שפירא זצוק"ל
    הגאון הרב אברהם שפירא זצוק"ל
  • הגאון הרב מרדכי אליהו זצ"ל
    הגאון הרב מרדכי אליהו זצ"ל
  • הרב אליעזר מלמד
    הרב אליעזר מלמד
  • הרב עוזי קלכהיים זצ"ל
    הרב עוזי קלכהיים זצ"ל
  • הרב בני אלון
    הרב בני אלון
  • הרב הראשי ישראל מאיר לאו
    הרב הראשי ישראל מאיר לאו
  • הרב יהושע שפירא
    הרב יהושע שפירא
  • הרב שלמה שושן
    הרב שלמה שושן
  • הרב מרדכי גרינברג
    הרב מרדכי גרינברג
    undefined
    אחרי לידה

    אחרי לידה

    חוברת הכנה לקראת לידה

    א) הלכות שבת הנוגעות לימים שלאחר הלידה, ב) דיני אישה מיניקת, ג) היטהרות לאחר לידה, ד) דיכאון אחרי לידה , ה) ברית מילה, ו) ברכת הגומל, ז) המתנה בין לידות, ח) תפילה במניין בימים שאחר הלידה, ט) תורה ותפילה עם גידול הילדים,

    הרב עודד מילר | תמוז תשפ
    undefined
    עקב

    מְהָרְסַיִךְ וּמַחֲרִבַיִךְ מִמֵּךְ יֵצֵאוּ

    הרב יוסף כרמל | אב תשע"ה
    undefined
    אמונת עיתך

    מצבים מיוחדים בטבילה – חלק א

    באדיבות מכון התורה והארץ

    הלכות טבילה מאת מכון פוע"ה. כותבי המאמר הרב גבריאל גולדמן והרב מנחם בורשטין.

    רבנים שונים | תשע"ד
    undefined
    אור חדש

    האומנם סבר הראי"ה שרמברנדט חזה ב'מראות אלוקים'?!

    גליון מס' 13

    גליון מס' 13

    הרב פרופ' נריה גוטל | כסלו - טבת תשע"א
    undefined
    חודש אב

    תענית יחיד

    הלכות תענית יחיד

    הגאון הרב מרדכי אליהו זצ"ל | תשס"ט
    undefined
    נושאים שונים

    הלכות ייחוד

    מהו ייחוד? , מקור האיסור, טעם האיסור, טעם האיסור, מה דעתכם? האם יש בעיה בקשר שכזה?, חומרת המעשה, גיל המתייחדים, מקום הייחוד ,מספר המתייחדים, מצבים מצויים: במקום העבודה, בתנועת נוער, מאורסים.

    הרב יוני לביא | אלול תשס"ח
    undefined
    בהעלותך

    עד שתהא השלהבת עולה מאליה

    הדלקת המנורה בבית המקדש נראית עניין פשוט לכאורה, חד וחלק. לא צריך הרבה מיומנות או הכשרה כדי להדליק את המנורה, כך נדמה. אך הדגש שהתורה שמה על הפעולה הזאת בפרשת השבוע מלמד אותנו שיש כאן משמעות עמוקה יותר מאותה מפעולת חולין פשוטה.

    הרב דב בערל וויין | סיון תשס"ח
    undefined
    דיני כשרות

    הלכות טבילת כלים

    א - טבילת כלים שנקנו מגוי , ב - המקווה, ג - הטבילה , ד - ברכת הטבילה , ה - אילו כלים צריכים טבילה , ו - דין האוכל שהונח בכלים שלא הוטבלו , ז - כלים במסעדה , ח - אורח , ט - כלים חשמליים.

    הרב אליעזר מלמד | כח אדר א תשס"ח
    undefined
    בהעלותך

    בהעלותך את הנרות

    מתוך 'קול צופייך' גיליון 403

    חז"ל אומרים שהמנורה היתה מורידה שפע של חכמה, ושפע של בינה ותורה לעם ישראל. ואמר הקב"ה לאהרון הכהן: כשאתה מדליק את המנורה אתה מוריד שפע חכמה, שפע טהרה, לעם ישראל וזו החשיבות והמעלה.

    הגאון הרב מרדכי אליהו זצ"ל | סיוון תשס"ז
    undefined
    שאר תפילות היום

    זמני תפילת ערבית

    תחילת זמן קריאת שמע מצאת הכוכבים, מחלוקות הראשונים ומה שתיקנו חז"ל; המחלוקת בעניין תחילת זמן תפילה וכמו מי ראוי לנהוג; כיצד ניתן להקל כדי לא לפזר את המניין; עד איזו שעה ניתן להתפלל ערבית לפי גזירות חז"ל ומתי ניתן להקל?

    הרב אליעזר מלמד | תשס"ה
    undefined
    הלכות צומח ובעלי חיים

    הלכות שילוח הקן

    גדרי מצוות שילוח הקן; ביאור טעמי המצוות בכלל ומצווה זו בפרט; האם יש חובה לקחת את הביצים? דעת הפוסקים ודעת המקובלים; דברים שחובה לדעת לפני קיום המצווה; כיצד משלחים ודין הברכה.

    הרב אליעזר מלמד | תשנ"ד
    undefined
    בהעלותך

    רעיונות לפרשת בהעלותך

    דמוקרטיה במדבר. העם כמתאוננים. ויסעו ויחנו - על פי ה'. אויבי ישראל ואויבי ה'.

    הרב עזריאל אריאל | תשנ"ו - תש"ס
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il