ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- משפחה חברה ומדינה
- ציבור וחברה
- נושאים שונים
- משפחה חברה ומדינה
- התורה והחיים
- תקשורת
חריגות גנטיות מופיעות באופן אקראי בכל מקום בממלכת החי. יש אנשים שנולדים עם אצבעות מיותרות בכפות הידיים או הרגליים. אבל חריגות גנטיות תמיד מעוררות עניין וסקרנות. מכאן הפרסום שזכו לו החתול הזה ובעליו הגאים, שהרבה להתראיין בערוצי טלוויזיה בכל העולם. אפשר רק לקוות שזה לא תכסיס או מתיחה מהסוג שמרבים לצוץ בימים דלים בחדשות של ממש.
ישנו לקח גדול שאפשר ללמוד בכל הנוגע לאוזניים. הסיבה שיש לנו, בני האדם, שתי אוזניים היא כדי לאפשר לנו לשמוע דברים שונים, עצות ודעות מנוגדות. לכן אולי ארבע אוזניים טובות אפילו מן השתיים, מאחר שהן יאפשרו לנו לשמוע עוד יותר דעות. מצד שני, עודף עצות יכול לבלבל, ויותר מדי קולות יוצרים רק שאון. חז"ל אמרו "תרי קלי לא משתמעי", שני קולות שנשמעים בבת אחת לא נשמעים בבירור. ארבעה קולות שנשמעים בבת אחת על אחת כמה וכמה.
היום פלורליזם היא מילה אופנתית בפוליטיקה, בדת, בהתנהגות חברתית ובאמות המידה היסודיות להתנהגות האדם. "אני בסדר. אתה בסדר. כולנו בסדר." אבל עמוק בלבנו ובנבכי תודעתנו אנחנו יודעים שזאת סיסמה ריקה שנועדה לכסות על כל חוליינו האישיים והחברתיים. לא כולנו בסדר, ולא כל התפיסות והרעיונות הם חכמים, צודקים ומועילים. יש יותר מדי רעש וקקופוניה של צלילים בעולם היהודי היום. כל רעיון חדש וכל אדם חריג מקבלים במה בתקשורת שלנו. למעשה, ככל שהאדם, הארגון או הרעיון שונה יותר ומושמץ יותר, כן הוא יזכה לסיקור תקשורתי רחב יותר.
למען האמת, הרבה ממה שמתרחש לנגד עינינו רק מאשש את העובדה המגוחכת שהמשוגעים מנהלים את בית המשוגעים. צורות חדשות של יהדות, של עבודת הבורא, של שוחרי שלום ומיד, של הומניטרים חדשים ושל פילוסופיות חדשות צצות חדשות לבקרים ומקבלות תשומת לב משמעותית. למרות זאת, כולם נידפים ברוח. אוזניים נוספות, לפחות ארבע, נדרשות כדי שנוכל להתמודד עם קולות הצרימה והפיצוצים האינסופיים האלה.
העולם היהודי נמצא בסכנה של פלורליזציה שתוביל לפשיטת רגל. לא כל רעיון ראוי לפרסום ולא כל קנאי, נון-קונפורמיסט או מנתץ מיתוסים ראוי לכבוד ולאוזן קשבת. יש לנו רק שתי אוזניים, ולרוב זה מספיק לחיי היומיום ולכל מקרי החירום.
פעם שחיתות והתנהגות לא מוסרית תמיד שמו קץ לקריירות הפוליטיות של מי שעסק במעשים כאלה. לא עוד. פעם מדיניות שנכשלה בעבר נפסלה כמוטעית ולא חזרו עליה רק כדי ליצור תחושה שעושים משהו ומביאים תועלת. גם זה כבר לא נכון היום. הפכנו לקהי חושים מכל שפע הרעיונות, הארגונים והזיגזגים הפוליטיים שמקיפים אותנו, ולכן הציבור עכשיו כבר אדיש וחסר עניין. נדמה שכבר לא אכפת לנו משום דבר, אפילו מסוגיות של חיים ומוות שעומדות בפנינו.
התקשורת תורמת למצב העגום הזה כשהיא מחפשת ומפרסמת רק את השערורייתי והחריג. הציבור מופצץ בכל כך הרבה תיאוריות סותרות, שמרביתן מוטעות ועיקשות (אם לא ממש מסוכנות ובוגדניות) עד שהוא כבר לא מצליח לשמוע שום דבר סביר ולהגיב אליו באופן הראוי. אפילו ארבע אוזניים לא מספיקות בחברה הנוכחית שלנו כדי לספוג כל דבר שמוטח בנו בלי הפוגה.
ישנם עכשיו אמצעים טכניים לסלק רעשי רקע ולחדד צלילים שאנחנו מבקשים לשמוע. הלוואי והייתה טכנולוגיה כזאת לכל הרעשים החברתיים והפוליטיים שבהם אנחנו טובעים. אנחנו שומעים יותר מדי ואנחנו מבולבלים עד מאד, וזה מסביר את אדישות הציבור ואת תחושת התבוסתנות שפשטה בחברה שלנו.
לא כל אדם צודק ולא כל רעיון או מדיניות הם נבונים או מועילים. אין לנו מספיק אוזניים לכל זה.
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

שמונה פרקים לרמב"ם מדרגות בקרבה אל המלך
שיעור 5
השיעור עוסק בתורת הנפש של הרמב"ם ובמשל הארמון המפורסם מתוך "מורה הנבוכים", הבוחן את הדרגות השונות בקרבה לה' ובהגשמת ייעודו השכלי והרוחני של האדם. דרך סיפורים חסידיים ודיון על אתגרי השעה, מודגש החיבור שבין לימוד עמוק, תיקון המידות והמפגש עם הבורא.

עשרת ימי תשובה מדוע ה' מנסה את האדם - "האלוקים ניסה את אברהם"
ה' מנסה את אברהם מדוע? הרי יודע אם יעמוד בניסיון

רביבים לעורר את הילדים לתשובה
מי שרואה שילדיו אינם מתפללים או לומדים כראוי, יבדוק תחילה את עצמו | לאחר בירורים פנימיים יוכל לדבר עם הילדים בכנות על ערך לימוד התורה | כאשר ההורים רוצים להוכיח את בנם או בתם על התפילה, עליהם לבדוק את עצמם אם הם מתפללים ברצינות | חשוב מאוד שהנזיפות בילדים יהיו מעטות מאוד לעומת דברי השבח והעידוד, ובמיוחד צריך להשתדל להימנע מכעס | כאשר ההורים שומרים על אווירה טובה, רוב הבעיות חולפות ומתברר שהילדים הרבה יותר טובים ממה שהיה נראה לכאורה

אור החיים על הפרשה ברכות השבטים
אור החיים על פרשת וזאת הברכה חלק א'
השיעור עוסק בביאורו של ה"אור החיים" לברכות משה לשבטי יוסף, זבולון, יששכר וגד בפרשת "וזאת הברכה". במהלכו מנותחות המשמעויות הרוחניות וההיסטוריות של הברכות, לצד מקומו המיוחד של משה רבנו בהנהגת העם ובקבורתו.

אור החיים על הפרשה סוד ראיית משה וברכת השבטים
אור החיים על פרשת וזאת הברכה חלק ב'
השיעור עוסק בביאורי ה"אור החיים" לברכות השבטים בסוף ספר דברים, תוך התמקדות בשבטי גד, דן ואשר ובמשמעות מלחמותיהם וברכותיהם. בהמשך נבחנים האופן שבו ראה משה את ארץ ישראל מהר נבו, פטירתו, וסוגיית כתיבת שמונת הפסוקים האחרונים של התורה.

האזינו האזינו – עם זו יצרתי
הדבר שמגן ומציל את עם ישראל במצבי חירום הוא התפקיד והיעוד האלוקי המונח אך ורק על כתפי ישראל עד כי העולם כולו תלוי בו ובסגולתו

אורות התשובה - הרב הראל כהן מכאב התשובה לאור השמחה
אורות התשובה פרק ז, ז | פרק ח, א-ב
השיעור עוסק במתח שבין כאבי התשובה והייסורים הנפשיים הנלווים לניתוק מהחטא, לבין תחושת השמחה והשחרור הנובעות מתיקון הנפש. דרך פסקאותיו של הרב קוק באורות התשובה, מתבאר כיצד הכאב על העבר איננו גורם לייאוש אלא מהווה תהליך ריפוי עמוק המרומם את האדם.

צום גדליה צום גדליה: מצמיחת חורבן לבניין
השיעור מעמיק במשמעותו של צום גדליה בתוך עשרת ימי תשובה, ומסביר כיצד הייאוש של רוצחי גדליה החריב את הסיכוי להמשכיות היישוב היהודי לאחר החורבן. דרך השוואה בין דברי הרמב"ם לגמרא ולחטא נדב ואביהוא, מודגש המסר שגם מתוך השבר הגדול ביותר אסור להתייאש, אלא יש להמליך את רצון ה' ולפעול לתיקון.














