• סוגי בגדים

הפרנזים וצבע הפסים בציצית

הרב חגי לרר

כ"ג תמוז תשע"ז
שאלה
1. האם יש עניין בפרנזים (ה'שוונצים' בקצה הציצית) בציצית קטן של צמר? 2. האם יש הבדל בין הצבעים של הפסים באמצע הציצית (שחור\לבן)? ואם כן מה הטעם?
תשובה
שלום וברכה, 1.עשייתן לנוי בלבד, להמשיך את החוטים כאאשר הם לא ארוגים שתי וערב. אמנם יש שכתבו שצריך להורידם כיוון שהמשך בגד זה לא חלק מהשיעור של הבגד שחייב בציצית. אך קרוב לוודאי שהציציות הנמכרות היום הם כשיעור גם מלבד השוונצים. ולכן אפשר כך ואפשר כך. כל אחד כרצונו (פסקי תשובות י"א, כ"ז) 2.פסים אלו הינם גם לנוי. אמנם הספרדים מקפידים שיהיו לבנים כדי שצבע הציציות יהיה ממש כצבע הבגד,וכן יש לזה גם סודות בפנימניות שצבע הטלית תהיה לגמרי לבנה, והאשכנזים נהגו שבכל עניין שמים ציציות לבנות לא משנה מה צבעו של הבגד, וכ"ש כאן שעיקר הבגד לבן, אין הפסים משנים. אך בכל מקרה אין הפסים והצבע מעכבים. (שו"ע ט',ה' ופסקי תשובות שם)