• צבא ולימוד תורה

גיוס לקרבי או לשירות עורפי

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ד אייר תשע"ח
שאלה
האם יש הבדל בין מי שמתגייס לשירות קרבי ובין מי שמתגייס לרבנות הצבאית וכדו’ מבחינת קיום המצווה של עזרת ישראל מיד צר ושאר המצוות שמקיים אדם המתגייס לצה"ל? א"כ, האם הפער בין המתגייס לקרבי או לרבנות הוא משמעותי כדי לומר שעדיף להתגייס לקרבי אע"פ שזה יפגע בלימוד התורה של האדם, או שעדיף להמשיך בלימוד ולהתגייס יותר מאוחר לרבנות? תודה רבה
תשובה
שלום רב: כל אחד יקיים את המצווה כפי כשרונו. בדרך כלל מי שמוכשר לתפקיד אחד לא מוכשר באותה מידה לתפקיד אחר. כפי מה שאני מבין לא מדובר על כך שאתה הולך לעשות שרות ארוך. עיקר השירות שלך להיות כשיר לעת מלחמה . באופן בסיסי יש ערך נוסף לכך שמקיימים את המצווה בהידור. הידור המצווה כחייל למסור את הנפש . אולם כאדם שהתגדל בתורה יש עדיפות לראות באיזה תפקיד יותר תתרום מבחינת מה שתוסיף רוממות רוח בצבא. גם זאת בדרך כלל ניתן לרומם את הרוח דווקא בהיותך חייל קרבי. אולם גם בתפקיד של הרבנות הצבאית ניתן לעודד ולגרום להתרוממות הרוח בצבא. כל זאת כשלא ידוע לנו שיש מעט שמוכנים לעשות תפקיד מסוים. לי לא ידוע במה יש חוסר גדול יותר. בנוגע לדחיית השרות בשביל לימוד תורה כל עוד שאתה לומד ומתגדל בתורה והליכה לצבא תפגע בקומה משמעותית בהתפתחות התורנית שלך תמשיך ללמוד. על כך אנו אומרים כדברי הרמ' העוסק במצוה פטור מהמצווה וכ"ש בתלמוד תורה. אולם במקום שההפסקה לא תפגע בגודל שלך בתורה תלך לצבא ותחזור לתלמודך. כל טוב