• שבת ומועדים
  • הנאה ממעשה שבת

אוכל שבושל בשבת

כולל הלכה בית אל

י"ט טבת תשע"ט
שאלה
שלום, אני מרגיש שקצת התחזקתי ויש לי כמה שאלות: 1.האם מותר לאכול (בשבת עצמה) אוכל שבושל בשבת? ואם לא, למה? 2.האם מותר לאכול (בשבת עצמה)אוכל שבושל לפני שבת וחומם בשבת? אם כן,למה? ואם לא,למה? 3.האם מותר לאכול (בשבת עצמה) אוכל שנסע בשבת? אם כן,למה? ואם לא, למה? 4.האם אוכל שבושל בשבת מותר לאכול במוצאי שבת ושאר הימים? תודה.
תשובה
שלום וברכה! זכות גדולה נפלה בחלקך, שהרי חכמינו אמרו 'גדולים בעלי תשובה יותר מצדיקים גמורים', עלה והצלח. שאלות טובות ויקרות שאלת, ותשובתם להלן: א. אוכל שבושל בשבת בעבירה - אסור באכילה, כדי שלא יהנה ממלאכת איסור. ב. 1. חימום אוכל באופן המותר, לדוגמא אוכל יבש (בורקס, תפוחי אדמה אפויים) על פלטה, פשוט שמותר באכילה. אוכל לח, אע"פ שאסור לחמם אותו בשבת - מותר באכילה, כיון שיש דעות בראשונים שהתירוהו, ואין אוסרים אוכל אא"כ דעת כולם לאסור. 2. חימום אוכל באופן האסור - יש אופנים שמותר ויש אופנים שאסור, אם ברצונך לדעת - אנא פרט. ג. אין האיסור נעשה באוכל אלא ברכב, ולכן אין האוכל נאסר. אולם אם האוכל הנ"ל הובא מחוץ לתחום שבת או שהוצא מרשות לרשות - יש בזה דיון בפוסקים. ד. אם בושל במזיד (מתוך ידיעה שהיום שבת ושמלאכה זו אסורה) - אסור למבשל לעולם, ולאחרים אסור לאותה שבת בלבד, ואם נעשה בשוגג (תוך שכחה) - אסור בין לו ובין לאחרים באותה שבת בלבד, ובמוצאי שבת מותר מיד. ובמקום צורך גדול מותר גם בו ביום (כשנעשה בשוגג). כמובן, אם תרצה להרחיב עוד פרטים תוכל תמיד להמשיך ולשאול. אם תרצה להמשיך לעיין, המקור לרוב ההלכות הללו הוא מסימן שי"ח בחלק אורח חיים שבשלחן ערוך, בסעיף הראשון. בברכה, הרב ינון אליהו.