• שבת ומועדים
  • הנאה ממעשה שבת

אוכל שבושל בשבת על ידי גוי

כולל הלכה בית אל

ח שבט תשע"ט
שאלה
1. מה מעמד מזון שבושל בשבת ע"י גוי(ביצה קשה,מים שחוממו וכו’) האם אפשר לאכול אותו בשבת. האוכל לא בושל בשביל יהודי (לדוגמא, מזון בבית מלון בחו"ל, מים ביצה קשה) 2. אוכל שבושל במזיד,האם אפשר להנות ממנו למוכרו לגוי לתרומה וכו.
תשובה
שלום וברכה! 1. מבלי להתייחס לסוגיית הכשרות, יש כאן שני היבטים שצריך לבחון: א. האם נעשית המלאכה לצורך גוי או ישראל. ב. מצד מוקצה. א. אם הגוי בישל עבור עצמו - בדרך כלל מותר, אכן לכלל זה יש הרבה יוצאים מן הכלל. אם עשה זאת גם עבור ישראל - אסור. אם ספק, מכריעים לפי רוב האוכלסיה שעבורה מיועדת המלאכה. ב. מצד מוקצה - אם האוכל האמור אינו ראוי לאכילה מע"ש - בכל מקרה הדבר אסור מדין מוקצה, ובשעת הדחק יש מתירים. 2. אוכל שבושל ע"י ישראל במזיד - אסור בהנאה, וקבלת תמורה נחשבת הנאה, אך אם כבר מכר - מותר לו ליהנות מדמי המלאכה. בהצלחה, הרב ינון אליהו.