בן האלמנה הצרפתית

הרב רפאל וסרטיל

ז אייר תשע"ט
שאלה
שלום כבוד הרב.. ראיתי ברבינו בחיי על התורה במדבר כה שאומר שבן האלמנה הצרפתית היה בן גויה....ולכאורה מהרבה מפרשים מוכח שלא כך...ולפי הרדק מובא שהיא היתה אמו של יונה הנביא
תשובה
לשואל שלום, על חידושו של רבנו בחיי (במדבר כה, יא), שבן הצרפית היה בן גויה, העיר הרדב"ז בספר השו"ת שלו (ח"ו סימן ב' אלפים רג): "וראיתי לרבינו בחיי, שכתב דצרפית נכרית היתה... זה אינו נכון, שהרי אמרו רבותינו ז"ל, שהיה יונה בן אמתי. וכי יונה נביא ה' בן נכרית היה?! וכי תימא שנתגייר, היאך מייחס אותו אחר אביו?! וליכא למימר דאביו נמי נתגייר דהא בן אלמנה היה. ותו: איך אפשר שיתגורר הנביא אצל הנכרית? ותו: דכתיב 'חי ה' אלקיך אם יש לי מעוג', וכי הנכרית יודעת לישבע שבועה כזאת?! ותו: וכי בשביל עכו"ם היה נעשה נס כזה, אלא ודאי ישראלית היתה כי צרפית הסמוכה לצידון לישראל היתה". בברכה נאמנה