• ים, בריכה ומים

דיני צניעות במעיינות

הרב אליקים לבנון

ח סיון תשע"ט
שאלה
שלום הרב. אני בחור ישיבה בשיעור ב' באחת הישיבות בארץ. בבין הזמנים האחרון הלכתי עם חברים למעיין באחת משמורות הטבע בארץ ודנו בשאלת ההליכה למקומות כאלה. כידוע, לצערינו, עוד לא כל עם ישראל שומר תורה ומצוות ולעיתים מגיעות למעיינות נשים שאינן לבושות באופן צנוע. כמובן שאסור להסתכל, אך שאלנו את עצמינו האם מותר ללכת לכתחילה למקום כזה שאולי יגיעו בנות? כמובן שזה איסור גדול לראות דברים כאלה, אך התורה לא רוצה שנתחבא כל היום בבית, ובין הזמנים נועד, בין היתר, לטיולים ומנוחת הנפש. דבר נוסף זה בנוגע למעיין שיש בו שתי בריכות שקצת רחוקות אחת מהשנייה- האם במקרה כזה בחור שומר תורה ומצוות יוכל להיכנס לבריכה האחת גם כאשר ישנן בנות בבריכה השנייה? רוב הזמן לא רואים את הבריכה השנייה, אך מנקודות מסוימות אפשר לראות. האם זה מותר אך לא שייך לבחור עם יראת שמיים, או שזה גם אסור מעיקר הדין?. תודה רבה
תשובה
שלום. א. איסור הסתכלות על נשים בלבוש לא צנוע, נלמד מהפסוק ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם. זה איסור הרהורי עבירה. בימות הקיץ, לא רק בטיולים יש בעיה,אלא לצערנו, בכל יציאה לרחובה של עיר. עם זאת, בטיול, יש יותר קלות דעת, וגם עלול להיווצר מפגש קרוב יותר מסתם לחלוף על פני אשה לא צנועה. אולם, אם נאסור יציאה לטיולים, נצטרך לאסור גם נסיעה באוטובוס, ואפילו קניה בסופרמרקט. לכן למעשה: חובת השמירה היא על הגברים!. בעת היציאה לטיול, חייב כל אחד לדעת שהוא עלול להפגש במראות לא צנועים, ולגמור בדעתו שלא יתן לעיניו למשוך את ליבו, וכך מובטח לו שלא יינזק בהרהורי עבירה. ב. בשאלת הרחצה בחלקים נפרדים במים, אם אין קשר בין אלה לאלה, וכאמור, ליבו לא נמשך לראות, אין בכך איסור. שנזכה לחילוץ עצמות ולצבירת כוחות מחודשים לעבודתו יתברך!