• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

שתיית מים בזמן התקופה

הרב נועם דביר מייזלס

י"א תמוז תשע"ט
שאלה
שלום הרב שמעתי שיש איסור לשתות מים בזמן התקופה. האם זה נכון? במה בדיוק צריך להקפיד?
תשובה
שלום וברכה ! מנהג זה הובא בפוסקים, שנוהגים שלא לשתות מים בזמן חילופי התקופות, אביב, קיץ, סתיו וחורף, מחשש סכנה. הפוסקים כתבו להקל כאשר היו במים מתכת, ולכן רבים מקילים בזמננו, כיוון שהמים בכל אופן עוברים דרך צינורות ברזל. כמו כן מקילים בבקבוק סגור או בכל משקה שאינו מים, כמו כן מקילים במים שעברו רתיחה, וכן אפשר כעת להרתיחם כדי לשתותם. חשוב להוסיף שהמיקל במנהג יש לו על מי לסמוך, ושומר פתאים ה'. מקורות והרחבה: רמ"א (יו"ד סימן קט"ז, ה'), ויעויין דרכ"ת (שם), ובשו"ע הרב (ר"ו, י"ד, תנ"ה סט"ו) ביחס לסוגיית מים שלנו הציע להניח לפני התקופה ברזל במים, ספר שמירת הגוף והנפש פרק מז. וז"ל מרן הראשל"צ בספרו הליכות עולם (ח”ז עמ’ קפג): "יש להזהר שלא לשתות מים בעת התקופה מחשש סכנה, דהיינו חצי שעה קודם התקופה, וחצי שעה לאחריה, וכן המנהג בארץ ישראל, ובשאר מקומות. והיה המנהג בירושלים שמכריזים בבתי הכנסת בשבת שלפני התקופה ולהודיע שהתקופה נופלת ביום פלוני שעה פלונית. וראוי להדפיס בלוחות השנה להודיע על כך. וכתבו האחרונים שיש לתת ברזל בתוך המים בשעת התקופה, ואין להחמיר אלא במים, אבל בשאר משקים אין לחוש". ובשו"ת חבל נחלתו (י"ז כ"ה) לאחר שהאריך בסוגיה זו, כתב שהטעם להקל בימינו בגלל שהמים מגיעים דרך צינורות מתכת. יש פוסקים שלא הזכירו דין זה, וכן הציבור אינו נזהר מכך. ודאי שנאמר על מי שאינו מקפיד ששומר פתאים ה'. בברכה רבה,