כיצד ניתן להחזיר כסף ליצרן סרטים?

כולל דיינות בית אל

י אדר תשפ"א
שאלה
שלום הרב, לאחרונה התגלה לי שצפיתי בסרט מסוים בצפייה ישירה באתר שהסתבר לי שהוא פיראטי והבנתי שיש פה בעיה של גזל לחלק מהפוסקים. עכשיו בדיעבד אני לא יודע איך להשיב את הגזלה הזאת. ניסיתי דרך מסוימת שהתבררה לי כמסובכת וזה היה לי ממש כאב ראש בלשון המעטה. השאלה שלי היא מה לעשות? לתרום את הכסף לצדקה ולהתפלל שזה איכשהו יגיע לנמען?
תשובה
שלום וברכה, בתחילה צריך לדעת שלגבי איסור גזל פסק השו"ע (ס' שנ"ט, ס"א) שאסור לגזול אפילו כל שהוא בין מישראל בין מעכו"ם. ולגבי מצוות השבת הגזלה פסק השו"ע (ס' ש"ס, ס"א) שכל הגוזל חייב להחזיר הגזלה עצמה, ואם אבדה או נשתנית משלם דמיה לבעלים. ואם אינו יודע ממי גזל פסק השו"ע (ס' שס"ו, ס"ב) שאם אינו יודע למי להשיב את הגזלה יעשה בו צרכי רבים כגון בורות שיחין ומערות. והסביר בספר מצח אהרון (דרוש כ"ט) שהקב"ה יסבב אח"כ אשר אותם האנשים אשר גזל מהם יהנו או בניהם מתיקון הזה כפי שיווי הגזלה. וכן כתב ערוך השולחן חושן משפט סימן שסו, ג. באם הבעלים על הזכויות אינו יהודי, הנתיבות (ס' שמ"ח, ס"א) כתב שהחיוב להשיב את הגזלה שייכת רק בישראל כלומר לאו הניתק לעשה, אולם בגוי אין חיוב להשיב את הגזלה רק משום קידוש ה'. ולכן במקום שאינו יודע ממי גזל לא שייך בגוי הדין שיעשה בו צרכי רבים. (אך יש שחלקו על הנתיבות) וכעת צריך להבין איזה איסור יש בשימוש בזכויות יוצרים. יש פוסקים שסוברים שהאיסור להשתמש בזכויות יוצרים משום גזל ולכן במקרה שגזל יש מצוות השבה, אולם פוסקים אחרים סוברים שהאיסור משום יורד לאומנות חברו ולכן אם גזל אין מצוות השבה. ויש פוסקים שסוברים שכלל אין איסור בכך משום שכל מה שנמצא בידי כל אדם באינטרנט מוגדר כזוטו של ים אלא שלא ראוי להשתמש ללא רשותו של הבעלים. למסקנא, במקרה שלנו שאינו יודע ממי גזל ולמי להשיב ובנוסף לכך יש ספק בפוסקים האם שייך מצוות השבה בשימוש באיסור בזכויות יוצרים של ישראל נראה שפטור מהשבה. אולם בוודאי שלכתחילה השימוש בזכויות יוצרים אסורה. בברכה, הרב עידן יוסף