• ברכת כהנים

מנהג יהודי תוניס בברכת כהנים

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ט אייר תשס"ה
שאלה
אני כהן מהעדה התונסאית ולכן מנהגי הוא לא לעלות ולברך ברכת כהנים. אני לומד בישיבה תיכונית. והמורה שלי מחייב אותי לעלות ולברך. א. האם אין בזה משום "לא תטוש תורת אמך"? ב. גם אם אין האם יש חיוב מצד הדין לעלות ולברך?
תשובה
מנהג תוניס מוכר לי. הוא דומה בכך במידה מסוימת למנהג אשכנז בחו"ל שלא עלו לדוכן כל יום אלא רק בימים טובים. לא ברור מהו מקור המנהג הנוגד את מצות התורה כל הפוסקים סבורים שאין לבטל מ"ע מהתורה ולכן האשכנזים בארץ שינו את מנהגם וקיבלו את מנהג ארץ ישראל לעלות לדוכן כל יום. לדעתי מן הראוי שגם יוצאי תוניס יקבלו את מנהג א"י ויקיימו את המצוה כהלכתה.לפחות כאשר הם מתפללים במנין בו הנוהג הוא לעלות לדוכן. כי כאשר קוראים לכהנים לעלות והם לא עולים הם מבטלים בידיהם מצוה מפורשת מהתורה. עצתי לך להתיעץ עם גדולי התורה יוצאי תוניס.