• תורה, מחשבה ומוסר
  • לימוד אמונה וחיזוקה

איך מורידים ללב את הידיעה שה’ דואג לי?

הרב אלישיב קפקה

ח טבת תשפ"ב
שאלה
אפילו שאני יודעת ידיעה גמורה שה משגיח ומכוון, אני מרגישה לבד בהתמודדויות שלי בעולם. אין לי רצון להתאמץ על קשר כשאני מרגישה שלצד השני לא אכפאת ממני. אני חוששת שבקצב הזה לא אצליח להישאר דתיה איך אפשר לגשר על הפער הגדול בין מה שהשכל יודע לבין מה שהלב מרגיש ולהחזיר את האמונה בה?
תשובה
בס"ד שלום רב, את חווה מצב לא נעים, אבל נתפלל ובעז"ה הוא זמני בלבד. יש עליות ומורדות בחיינו בכלל, ואף בקשר עם רבש"ע. לעיתים הוא מסתתר מאיתנו על מנת שאנו נוציא מעצמנו יותר, ובכדי שנתקשר אליו יתברך באופן עמוק יותר. ועצם ההבנה שלך שיש הסתתרות היא כבר מדרגה טובה. אצרף דברים של ר' צדוק הכהן מלובלין (צדקת הצדיק אות קמא): ההעלם שמגיע לאדם הוא נראה לכאורה ראיה שגם החשק והחיות שהיה לו מקודם היה שקר כי שפת אמת תכון לאדם. אבל באמת אדרבה על ידי זה הקדוש ברוך הוא בונה שתכון לעד החשק כאשר משיג בהעלם שהוא בהסתר פנים מהשם יתברך ומתחנן מהשם יתברך שיאיר לו הרי כבר אינו בהעלם שעל זה נאמר תכלית הידיעה שלא נדע. ודבר זה נקרא ענוה והוא מדריגה היותר גדולה כנודע ונאמר (תהלים ל"ז י"א) וענוים יירשו ארץ פירוש ירושה אין לה הפסק (בבא בתרא קכ"ט ב) וכמו שנאמר במשה רבינו ע"ה שהיה ענו מכל האדם לא כהתה עינו וגו' (דברים ל"ד ז') שלא היה לו למעלותיו שום הפסק ודייקא על ידי זה נעשה שתיכון לעד: ודאי שלקב"ה אכפת ממך, הוא מחיה אותך כל רגע ורגע. אך רוצים לחוש זאת יותר. וזה מובן. אפשר להוסיף בקריאת תהלים, ללמוד ספרי אמונה והתחזקות ואף לדבר דיבורי אמונה אפילו אם לא מצליחים לחוות אותם עד הסוף. זה מרגיל את האדם לחיות בתודעה אחרת. אמליץ לך למצוא איזו רבנית באיזור מגוריך שתוכל להדריך אותך באופן אישי וקרוב יותר. שתזכי להרבה שמחה ואור