• השבת אבידה

חפצים שנשכחים במונית

כולל דיינות בית אל

י"ז טבת תשפ"ב
שאלה
שלום וברכה אני נהג מונית באילת. נשכחים אצלי במונית. פריטים, בגדים, כסף, ארנק קטן..אני יכול להשתמש? הראל
תשובה
בס"ד שלום וברכה, באופן כללי אדם שמוצא חפצים שאנשים אבדו יש לו מצוות השבת אבידה והוא אינו יכול להשתמש בהם. אלא א"כ אלו חפצים שאין בהם סימן והמאבד אינו יודע היכן הם נפלו לו, והוא גילה שהחפץ נפל לו קודם שהמוצא הגביה. לכן כסף וכדומה שאין בו סימן ואדם רגיל לבדוק בכיס האם הכסף עדין נמצא בו מותר לך לקחת ולהשתמש. אבל ארנק וכדומה שיש בו סימן, יש לנסות למצוא את המאבד ולהחזיר לו. אם אין אפשרות למצוא את המאבד או שניסית ולא הצלחת, צריך לרשום בפנקס מה מצאת ומה ערכו (ניתן לצלם ולשמור את הצילום במקום שישתמר כגון במייל) ואז מותר לך להשתמש בארנק, ואם פעם יבוא אליך המאבד תיתן לו את ערך אבידתו. עצה להבא, ניתן לכתוב במקום בו הנוסעים רואים: "כל העולה על רכב זה עולה על דעת שאם הוא שוכח חפץ ולא דורש אותו תוך יום הרי הוא הפקר". בברכה, הרב משה מאיר אבינר