- הלכה
- בצל, דבר חריף וחיתוך בסכין
- הלכה
- מגע ותערובת בין בשרי לחלבי
שאלה
שלום רב!
לתוך תבשיל פטריות הכניסו שום קצוץ שנקצץ עם כותש שום שנשטף תמיד בכיור בשרי.
התבשיל היה מונח על האש בתוך מחבת חלבית שאינה בת יומא, ואת התבשיל ערבבו בכף בשרית שאינה בת יומא:
(אני אשכנזי)
1. האם יש לחשוש שהכותש נהיה בשרי בכיור ולכן גם השום הוא בשרי?
2. בהנחה שהשום פרווה, האם אפשר להקל לגבי התבשיל כי רוב התבשיל אינו חריף?
3. לפי הרמ"א (צד) אם מכניסים לתבשיל פרווה שבכלי חלבי כף בשרית, ואחד מהם אינו ב"י, מצד המנהג צריך להחמיר ולאסור את שאינו ב"י. האם זה נכון גם במקרה הזה ששני הכלים אינם ב"י? בנוסף, האם יש לצרף את סברת המקילים ואומרים שאין דין בליעה בכלים בימינו?
תודה רבה!
תשובה
1. רק אם הוא שהה בכיור כשהיו בו מים ובשר במשך 24 שעות הוא נחשב לבשרי או אם שפכו עליו מים חמים רותחים. אחרת יש להתייחס אליו כפרווה. בכל מקרה, רצוי לדאוג שכלים פרווה לא ישהו בכיור יותר מידי ושלא ישפכו עליהם מים רותחים.
2. לא הבנתי. אם השום פרווה הרי שאין כאן בעיה.
3. אם שניהם אינם בני יומם הרי מתייחסים לזה כפרווה לכל דבר.
מרק עם בצל (בושל בבשרי) בכלי חלבי
הרב בנימין במברגר | י"ג אייר תשפ"ב

בישול בצל ושום יחד
הרב דוד חי הכהן | ט אדר תשפ"ג
הפרדה בין בשר וחלב במלח
הרבנות הראשית לישראל | ח סיון תשע"ג
