• תפילת העמידה

ברכת המינים

הרב פרופ' נריה גוטל

כ"ט תמוז תשפ"ב
שאלה
בוקר טוב הרב יש לי שאלה לגבי הנוסח של ברכת המינים שנתקנה בעת צמיחת הנצרות מתוך היהדות... הרי אנו בטוחים שמטרתינו כעם נבחר להיות כ"לב באיברים", כלומר העם שמזרים את הכל ומחייה את הכל מתוך תפקידו האלוקי, אך חשוב לזכור שגם האיברים חשובים ומטרת עם ישראל היא לתקן את העולם כשגם הגויים חלק ממנו... היום חלק גדול מהגויים הם נוצרים, שרובם המוחלט לא שמע בכלל על היהדות, לכן המסר הכללי צריך להיות השמדת הרשע והרוע ולא השמדת הרשעים עצמם, אם כן: 1. מדוע ברכת המינים כתובה בנוסח שמתפרש הפוך מהמסר הכללי של היהדות ביחס לגויים? 2. האם יש עוד גרסאות לברכת המינים שבגרסאות אלה כן עולה מתוכו המסר האמיתי ביחס לגויים? 3. ואם כן, מדוע לא קיבלו אותו לתפילה?
תשובה
הברכה מכוונת בעיקרה לעובדי אלילים ש"אדוקים בדתם". היום, רוב הנוצרים אינם "אדוקים בדתם", ולכן אינם כלולים ב"מינים", הן ביחס לברכה זו והן ביחס להלכות נוספות שנוגעות ל"מינים". ככלל, ודאי נכון הוא שישראל הוא כ"לב באברים", וככזה הוא מצוי בזיקה מהותית עם כל יתר "האברים", ועדיין יודע כל אדם שלעתים - חלילה - אין ברירה וחייבים לגדוע אבר. אלילות ועבודה זרה, הם אברים כאלה, וב"ה שזכינו שהם מתמעטים והולכים. אכן, לברכה זו היו - ויש - נוסחים שונים, כלעוד הרבה מהברכות, והסיבות והנסיבות להתקבלות-התפשטות נוסח מסויים ולא אחר מגוונות. מכל מקום - כאמור - אין כל "פסול" (חלילה) בנוסח שלפנינו.