שאל את הרב

  • הלכה
  • הפרדת הכלים
קטגוריה משנית
undefined
שאלה
הי, יש לי טאבון נייד בחצר עם אבן שמוט ואני מכין בו פיצות. (הטאבון יכול להגיע עד לבערך 500 מעלות). האם אפשרי להכין בצק בטאבון על אבן השמוט כדי לאכול אותו עם מרק בשרי?.
תשובה
שלום וברכה, בהנחה שהאבן נקיה כמו שצריך ואין עליה שאריות מהפיצה הדין כך: לבני ספרד: ניתן להכין עליה בצק כדי לאכול את הבצק עם מרק בשרי. לדעת הרב עובדיה יוסף כך הדין אפילו אם הכינו בטאבון פיצות ב24 שעות האחרונות (יביע אומר ח"ט, יו"ד, ד). לדעת פוסקים אחרים (בן איש חי קרח ש"ש יג, כף החיים צה, א) אם בישלו שם חלבי ב24 האחרונות לכתחילה אין להכין בצקים על מנת לאוכלם עם בשרי ואם כבר הכינו אפשר לאכול עם בשרי. לבני אשכנז: אין להכין בצק כדי לאכול ממש עם המרק הבשרי אבל מותר להכין את הבצק כדי לאוכלו בסעודה בשרית על כלים בשריים ולאכול לפני או אחרי המרק הבשרי (רמ"א סי' צה, ב, וסי' צט ג). אם רוצים להכין בצק לאכול ממש עם בשרי אפשר לכל הדעות לחמם את הטאבון עד שיגיע האבן לחום שאם יעמידו עליו קש היא תיחרך (זה נקרא ליבון קל). אפשר להגיע לחום הזה בזמן קצר מאד עם מפעילים על חום גבוה. מקורות והרחבה: לבני אשכנז יש להוסיף שאם מדובר בכלי (במקרה הזה הטאבון) שאינו בן יומו, אם הכינו בו בצקים ניתן לאוכלם עם המרק הבשרי (רמ"א צה, ב). אולם לכתחילה אין להכין עליה בצקים על מנת לאוכלם עם בשרי [כך משמעות הרמ"א (שם), וכן כתב החכמת אדם (מח, ב), וכן פסק בדי השולחן (על דברי הרמ"א שם), אף שהגר"א מתיר לכתחילה בכלי שאינו בן יומו להכין בצק על מנת לאכול עם בשרי]. לגבי ההכשרה כתבתי שניתן להסתפק בליבון קל ולא צריך ליבון חמור משום שהיתרא בלע. כל טוב!
לחץ כאן לשליחת שאלה בהמשך לשאלה זו
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il