• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לבעלי תשובה

שאלה לגבי אורות התשובה

הרב ש. יוסף וייצן

ז תשרי תשס"ו
שאלה
אני בחור בן 17, והחלטתי לקרוא אורות התשובה, אבל את המהדורה הרגילה ללא הפירושים גם מפאת זה שאני רוצה לקרוא הספר קודם כ"פשט" ולנסות להבין לבד, וגם מפאת עצלנותי לקרוא הרבה... וזו גם הסיבה שישנם דברים שאינני מבין מן הסתם. שאלתי היא, הרב מדבר לאורך כל הפרקים שעד עתה קראתי על "אור התשובה" , אך אינני מצליח עדיין לרדת לסוף דעתו, את מה הרב מגדיר כ"אור התשובה"? אינני מצליח לפשט בדעתי מהו אותו האור שהרב מרבה לדבר עליו, האם זהו כינוי לאיזשהו מהלך אלוקי המתקדם לאורך הזמן כנחשול ו"שוטף" הוא את כל ארועי העולם? זה מה שדעתי צלחה להבין.
תשובה
שלון רב: גם הבנתך נכונה. התשובה קדמה לעולם. רעיון התשובה הוא עמוק. הרב בדבריו ראשית רוצה ללמד אותנו שהתשובה אינה רק המציאות המקומית שבא אדם באופן אישי מחליט לעזוב חטא לשנות דרכו. הרב מבאר שרעיון התשובה הוא קשור למהלך כללי ואחדותי שנמצא בעולם. לכן הרב מכנה את התשובה כאור. האור הינו תופעה כללית שמקיפה את העולם מהיום הראשון. האור הינו חודר לכל מקום. מעבר לכך הדימוי לאור הוא משום שהאור נחשב כיצירה רוחנית. התשובה הינה חזרה אל הרוח הקודמת להופעת החומר. צד נוסף שיש בדימוי לאור הוא שבזמן שיש אור ניתן לראות המון פרטים כקשורים אחד לשני. אור התשובה הוא האור שדוחף את כל הפרטים להתאחד. מתוך האור הכללי הזה יש הופעות רבות. שתזכה לאור התשובה יחד עם כל עם ישראל.