• צניעות בלבוש

חולצה קצרה לבן תורה

הרה"ג דוב ליאור

ז אייר תשס"ח
שאלה
בספר צניעות (לא זוכר את שמו) הובאו סיפורים על הרב צבי יהודה זצ"ל בקשר להתיחסותו לתלמידי ישיבתו בענין הצניעות. ושם מסופר שהרב היה מקפיד מאוד בענייני צניעותו של בן תורה, שהיה מעיר לתלמידיו על חולצות קצרות. מסופר שהוא העיר רבות על אותו עניין, ואכן כשבחנתי את דרכם של תלמידיו ביניהם ראש הישיבה שלי לא מצאתי שהם הסתובבו עם חולצות קצרות. אבל בניגוד לזה יש כמה וכמה רבנים מהזרם ה"דתי לאומי" שאינם מקפידים כלל על עניין זה ואף הם מסתובבים תדיר בחולצות קצרות (ולכן גם לא הרגשתי נעים לשאול אותם). ולכן רציתי לשאול אם יש ביסוס רציני לאותו עיניין או שזה מנהג חסידי כל שהוא? רצוי להוסיף כי גם ראיתי בכמה גמרות שהתנאים (ר’ מאיר לדוגמה) ואמוראים שהתכסו כולם בלבוש הרבה, וכך גם מצאתי בתמונות וציורי הרבנים לאורך כל ההיסטוריה שכולם מתעטפים.
תשובה
מההיסטוריה זה לא ראיה, כי באירופא באמת הלכו כך. ביחס אל הרב צבי יהודה, לי לא זכור את הפרט הזה. מסברה, לא נראה לי ובייחוד בארץ שהאקלים הוא חם, שיש בעיה לאיש ללכת עם חולצה עד המרפק.