• תורה, מחשבה ומוסר
  • יסודות האמונה

רוח הדברים או מסורת וקבלה

הרב אוריאל טויטו

ה אייר תשס"ט
שאלה
בתגובה לתשובתך על שאלתי בנושא "ריבוי שמשות" צר לי על כך שקיבלתי את אותה תשובה שציינתי שהיא לא נשמעת הגיון ויתרה מזאת תשובתך מביאה אותי למסקנה הפוכה - שבעצם הקבלה מבורא עולם היא "רוח הדברים" קשה לי לקבל זאת מספר "שקוצו של י " חשוב בו. אותו דבר לגבי השאלה של "משה" היא בעצם דוגמה למתן שמות בתורה ולפי הידוע לי בני ישראל לא דיברו בשפת הקודש . מסתבר שככל שאני מחפש תשובות (והצדקות לדרך אמונתי במשך 40 שנה) אני מקבל את התשובות המראות לי בדיוק ההפך - אני מתחיל ל"האמין" שבמקרה הטוב קיבלנו בעצם את רוח הדברים ולא את כל שספרי ההלכה שנגזרו מהם ושורש העניין להיות "בן אדם" דרך ארץ - והתורה היא בגדר רוח הדברים. במקרה הלא טוב - אולי אין במה להאמין או יותר נכון גם אם יש בורא לעולם (שזה נראה לי עדיין סביר ולא בטוח) - כל בני האדם שווים ללא הבדל של עם נבחר או משהוא בסגנון וכל מה שיש לעם היהודי להבדיל מהגויים זה "תורת חיים" ואני מניח שמה ששומר על הדרך הזאת זה האמונה והבטחה שיש משהו שרוצה שזאת תהיה הדרך גם אם אין לאף אחד את הידיעה שאכן גם ההסטוריה הכתובה אכן תואמת את מה שכתוב. פעם דגלתי במושג "דע מה להשיב לאפיקורס" מתוך האמונה שאני צריך לדעת במה אני מאמין ולא להאמין בצורה עיוורת - מסתבר שככל שבודקים מגלים את ההפך. צר לי על הדברים - הם נכתבים בכאב - הנושא מעסיק אותי כבר משספר חודשים בהם - רק מתוך תקווה שאמצה תשובה שתניח את דעתי - לא הורדתי או חרגתי במאום מדרכי - אך בתקופה אחרונה מצאתי את עצמי מתייחס לדברים באמת כאל "רוח הדברים" כגון דברים שהקפדתי בהם בפסח במשך שנים כמנהג אבות - שלא אוכלים דבר זה או אחר מצאתי את עצמי אומר לאישתי "כתוב על זה כשר לפסח אז זה בסדר" אני יודע שזה כמו שעון חול באחד מהימים אמצא את עצמי נאמן לדרכי ולאני מאמין שלי . בברכת חג שמח
תשובה
לא הבנתי למה התשובה לא נשמעת הגיונית. גם התשובה ביחס לשם של משה לא קשורה לטענתך שבני ישראל לא דיברו עברית (וזאת מניין לך?) הרי במפורש כתבנו שהשם משה הוא מילה במצרית. מכל מקום אם יש לך קושיות באמונה אינך צריך לתלות אותם בתורה. ודרך אגב, טענתך שהתורה התכוונה רק לרוח הדברים היא בעצם טענת הנוצרים שפירשו את התורה בדרך סמלית. לטענתם אין צורך לקיים את המצוות ממש אלא רק להבין את הרעיון שמאחוריהם. לדוגמה: אין צורך לעשות ברית מילה באמת אלא רק למול את עורלת הלב, ועוד ועוד. ברוך ה' שהבדילנו מהם ומהבליהם. ונתן לנו תורה מדוייקת וברורה. שאלות באמונה אפשר לברר וגם נכתבו בדור שלנו ספרים רבים שיכולים לעזור לך לברר את הסוגיות האמוניות. בהצלחה וכל טוב,