• תורה, מחשבה ומוסר
  • איך וכמו מי לפסוק הלכה?

האם הלכה יכולה להיקבע ע"פ המציאות?

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ג מרחשון תשס"ד
שאלה
כאשר סוגיה דנה בשאלה מתי מתעברת פרה ומביאה ראיות מכתובים, העיר אחד הלומדים: מה לי פסוקים - נצא לשדה ונראה. השיב מי מהלומדים תשובה עקרונית: הלכה לעולם לא תקבע לפי מציאות - אם אין פסוקים או דרשה שתוכיח אותה. מה דעת כבוד הרב על קביעה עקרונית זו? האם יש מקורות שמתייחסים לעניין זה?
תשובה
איני יודע למה אתה מתכון בדיוק לכן אסתפק בתשובה עקרונית ודאי שהמציאות קובעת. אלא שלפעמים המציאות עצמה מורכבת מתנאים משתנים ויש צורךבפסוק שיקבע לאיזה מצב מדויק התכוונה התורה.