• תורה, מחשבה ומוסר
  • יסודות האמונה

במה זכה אברהם

הרב ש. יוסף וייצן

ח תמוז תשס"ט
שאלה
נשאלתי ואני מתקשה לתת תשובה מושלמת לשאלה זו - במה זכה אברהם? מה הוא עשה שזיכה אותו כ"כ להיות אבי האומה הישראלית, השורש שהמשיך את השם ואת האדם הראשון? שאלה שניה: מיהו חם ע"פ העמים (יפת - זה המערב, שם - זה היהודים, וחם? - תמיד חשבתי שאלו הערבים - האם זה נכון? ומה עם אדום וישמעאל - זה לא שהם האב טיפוס ליפת וחם?)
תשובה
אברהם הוא עמוד החסד. בעולם שכל אחד חשב על עצמו ועל צרכיו האישים, בעולם שבו עובדים עבודה זרה מהסוג שתוקע את האדם בעצמו ובדמיונותיו, מצליח אברהם אבינו לבסס את עצמו מהעבר השני. אברהם נהיה אישיות שאינה חושבת בקטן על צרכיו האישיים, אברהם מצליח לחשוב בגדול. הוא יוצא למסע שבו הוא יצא נגד האוגאיזים נגד השקיעות של האדם בצרכיו ובעצמו. הוא לוקח על עצמו קודים אתיים מוסריים ואותם הוא מנסה להנחיל לסביבתו.[הכנסת אורחים, דאגה לבני משפחה ועוד]. חם לפי דברי חז"ל זה האוכלוסיה שישנה באפריקה. זוהי אוכלוסיה שאין לה כישרון לפתח את הרוח העליונה ואת הדעת, אין בה כישרון לפיתוח התרבות הרוחנית והנפשית. אולם יש להם כישרון מיוחד בתחום העבודה. הם יכולים להיות שליחים טובים לארגן ולעבוד בכדי לישב את העולם. כך היה לפני שסנחריב בלבל את אומות העולם. יתכן שיש לכך גם היום שאריות מדפוסי ההתנהגות האלו. אדום וישמעאל אינם אב טיפוס ליפת וחם. הם אומות שמתמודדות אל מול ישראל. אולם מבחינה תרבותית יש לומר שאדום ממשיך את יפת וישמעאל ממשיך יותר את חם.