• שאלות כלליות

השתדלות בזמן מצוקה

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

ט"ו אב תשס"ט
שאלה
השאלה שלי כללית ובאה להתיר לנו סבך ולברר דרך. יש לנו נכדה בת 9 שלפני שנתיים חלתה לצערנו במחלת הסרטן ומאז מטופלת. בעז"ה, היו עליות ומורדות במצבה והיא עברה מספר ניתוחים עם הסרה של כליה אחת ועם העלמות מפתיעה של הגידול, דבר שנחשב נס. בחודשים אלה התגלה שוב גידול בכבד אשר איננו מגיב לטיפולים ובבית החולים אזלו הכלים המקובלים. המחלקה מורכבת ממלאכים ממש והכול חיובי ולשביעות רצוננו. הילדה ב"ה בסדר. סובלת בעיקר מתופעות לוואי של התרופות ומתלוננת על הפרעות שונות. ב"ה היא פעילה ומתפקדת בתקופה זו כמעט ככל ילדי גילה. כמובן שהעובדה שלרופאים אין להציע תרופות ידועות לטיפול במצב קריטי זה, מדאיגות מאוד את המשפחה. מאז שהילדה חלתה כולנו נרתמנו, בהובלת ההורים, לטפל בה ולהיטיב את מצבה. בצורה עצמאית הוספנו, הרחבנו והעמקנו את התפילות ואת מגוון המצוות והמשימות. אנחנו מתפללים לקב"ה שישמע שועתינו ולא יסתיר פניו מילדה זו ומשאר חולי ישראל. השאלה והתהייה שלי מה, איך ועד כמה צריך, נכון ואפשרי ללכת עם זה ולהעמיס על המשפחה והסביבה. בהחלט מדובר על פעולות מגוונות ורק לסבר את האוזן, בני המשפחה הקרובים לקחו על עצמם להתפלל יותר מתוך התקרבות לה’, החמרות בשמירת הלשון, אמירת ספר תהילים כל יום, לימוד תורה באופן קבוע יום יום, קבלת ברכות והתייעצות עם רבנים חשובים, תפילות לה’ על קברי צדיקים, פדיון נפש שנעשה פעמיים עם רב ידוע וכלל הוצאת סכום כסף גדול, גיוס כספים בארץ ובחו"ל למימון תרופות שאינן בסל ותוספת הכנסה בגלל הצורך של הורה אחד להיות צמוד לילדה, קריאת שיר השירים מספר פעמים ביום, חזרה 50 פעמים על קריאת איכה בט’ באב , עריכת שיעורים לצבור בבתינו, נסיעה לחו"ל לקברי צדיקים, סעודות אמן, סעודות ר"ח, אמירת פרקים מסוימים,הסבתות מקבלות על עצמן חומרות ומשימות ועוד פעולות מהסוג הנ"ל. אמנם איננו ממשפחות חסידיות אבל קיבלנו על עצמנו בשמחה מנהגים והנהגות שונות ועוד ועוד. האם יש מקום לשאול מה הדרך ללכת בה? איך מתמודדים עם השאלות העולות על הצלחת הפעולות השונות? איך מתייחסים לכל אותם אנשים טובים הרוצים לעזור ומביאים דברי אלוקים חיים באשר לדרך שתביא לריפוי המיוחל? ועוד מסוג השאלות האלה. עד כמה צריך, ראוי, נכון ואפשר לשנות אורחות חיים ועומס על חיי היום יום. האם ישנה הנחיה בגמרא כיצד לנהוג בשעה כזו? סליחה על הטרחה שבאורך המלל שלי. אשמח מאוד לדברי הבהרה וחיזוק.
תשובה
בשבת קראנו את פרשת ואתחנן, משה רבנו מבקש מד' להכנס לארץ ישראל ותפילתו לא מתקבלת. הוא לא הצטער שהתפלל לחינם, כי כל תפילה מקרבת אל ד' ויש לה ערך עצמי גם אם היא לא נענית. נאמר: אפילו חרב חדה מונחה על צווארו על יתיאש מן הרחמים. אך כאשר החרב כבר בתוך הגוף, צריך לדעת לקבל באהבה את רצון ד' ולהאמין שהכל לטובה. על כן למיטב הבנתי עשיתם מעל ומעבר בהשתדלות ולא צריך לעשות פדיון נפש יקר יותר. ולא להכנס בהוצאות נוספות שלא הכרחיות. כי רבונו של עולם הוא מנהיג את העולם ויש להשען עליו. וכעת התפילות צריכות להיות מכוונות שיהיה לילדה טוב וקל. והמשפחה צריכה לחיות את התקופה הזאת בצורה נכונה. זאת אומרת, יש להניח שיש עוד ילדים במשפחה וצריך לטפל בהם. ולא לתת לצער ולדאגה לשבש את כל התפקידים הנוספים של המשפחה. וד' ישלח את ברכתו לכם .